Dreams Made Flesh

16 oktober 2005

Författare: Bishop, Anne

Serie: Fristående

Dreams Made Flesh är en fristående uppföljare till The Black Jewels-trilogin och innehåller egentligen fyra stycken mindre berättelser, så jag börjar med att kortfattat berätta lite om dem. Av förklarliga skäl ligger det en spoilervarning över recensionen ifall man inte läst The Black Jewels, så har man inte läst hela den trilogin ska man inte ens tänka tanken på att börja läsa Dreams Made Flesh, och inte heller den här recensionen.

Den första berättelsen, Weaver of Dreams, handlar om hur människorna blev världens omhändertagare och The Blood. Även om den ger lite insyn och en djupare bakgrund i historian om The Blood´s uppkomst så är den lite luddig, och den sämsta av de fyra berättelserna.

Den andra, betydligt längre, berättelsen är The Prince of Ebon Rih, som utspelar sig efter händelserna i Heir to the Shadows, den andra boken i Black Jewels. Boken handlar till största del om Lucivar och hur han träffar Marian, och de problem de hade i början av sin relation. Det är ett kärt återseende att kliva in rätt bland de karaktärer man sedan tidigare fäst sig vid. Det ligger dessutom mer humor i den berättelsen än i de andra, vilket är trevligt. Man märker tydligt hur väl uppbyggda karaktärerna är och hur väl man känner dem, för Anne Bishop kan verkligen få en att anstränga sig för att inte brista ut i hysteriska skratt, om hon så vill.

Den tredje berättelsen, Zuulaman, är en betydligt mörkare och dystrare berättelse, som utspelar sig väldigt långt innan The Black Jewels, och kretsar kring Saetans liv som en levande människa. Mer precist så handlar den om hur drottningarna i territoriet Zuulaman begår det ödesdigra misstaget att försöka pressa Saetan in i ett handelsavtal, med medel som driver honom långt bortom vanlig vrede. Berättelsen är kort och koncis, och visar tydligt de mörkare sidorna både hos de goda och hos de onda, och jag tycker att det är den bästa berättelsen i boken, efter The Prince of Ebon Rih.

Den sista berättelsen, Kaeleer´s Heart, tar vid ett tag efter slutet av Queen of the Darkness, och man får följa utvecklingen utav Daemons och Jaenelles relation. Man får veta exakt vad för konsekvenser Jaenelles handlande fått, och man får se mer av vad Twilight´s Dawn – Jaenelles mystiska juvel – är för något.

Allt som allt så är det en väldigt bra bok och absolut ingen dålig uppföljare, även fast den inte riktigt lever upp till samma nivå som The Black Jewels. Alla fyra berättelser har tydliga handlingar, karaktärerna är lika underbara som tidigare, världen är fortfarande spännande och fascinerande och det är trevligt att återigen kliva in i Anne Bishops fantastiska värld. Men det saknas något litet, det lilla extra som gjorde den tidigare trilogin så otroligt underbar, så därför får den här boken nöja sig med en fyra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *