Efter lägereldarna

11 december 2002

Författare: Jorner, Per

Serie: Fristående

Svenska författare är speciella. De bjuder på tillfällen då man tryggt kan läsa en bok och vara säker på att ingen översättare har gått emellan och ändrat något. Det blir mer magiskt och lite mer känsla då. Kanske är det därför den här boken är något utöver det vanliga.

Bokens huvudperson är Tim. Tim är en ung kille som lodar runt i världen utan särskilda ambitioner eller mål tillsammans med sina tre vänner Vos, Dina och Tenet. Hans liv är sorglöst, han känner sig lycklig, han skulle aldrig vilja ändra på sin tillvaro. Men tillslut, som ni säkert förstår, slits han ifrån den i alla fall.
Det hela börjar med att sällskapet möter en bekant, vars namn är Kimrin, på en krog. Kimrin är lärling inom botanik och magi, och är desperat. Hans mästare är nämligen mycket sjuk, och det enda som kan rädda honom är en magisk artefakt. Sällskapet går med på att hjälpa honom, eftersom de ändå skulle åt samma håll.
I staden Tâtir möter de bekymmer. Artefakten har blivit stulen, och deras jakt blir allt svårare. Tim är den som slutligen kommer över artefakten, men det var inget han valde själv.
Tims fortsatta irrfärd ger honom en hel del funderingar och upplevelser. Han mejas nästan ner av en Enhörning, magiker drabbas av vansinne runt om honom, En flicka förföljer honom, och hans vänner rinner ur hans händer som vatten för att nämna några få. Alla platser han hamnar på är också en hel vetenskap i sig.

Referatet ovan är nog lite väl detaljerat, men det struntar jag i.
Till en början var jag lite tveksam över boken. Kapitlen var väldigt långa, och det tog ett tag innan det verkligen hände någonting. Men ju längre man läste, desto mer fascinerad, fastklistrad och nyfiken blev man. Flera gånger gjorde man gissningar över vad som skulle hända, och sedan förstördes dom till intet i sista sekund. Boken var hela tiden full av överraskningar, och det var inte förrän sista sidan var utläst som man insåg att boken var slut.
Den här boken är sannerligen av det slag jag helst föredrar. En hjälte som inte är en hjälte, utan en förföljd olycksfågel som kämpar tappert och hela tiden funderar över meningen med allting – Tim vill ha svar hela tiden. Glädje, klockren humor, sorg, vrede, underliga ting, en lagom dos av magi – jag kan inte ge den här boken annat än en femma! För fan, vill ni ha bra svensk fantasy – läs den här! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *