Elantris

15 november 2010

Författare: Sanderson, Brandon

Serie: Fristående

Elantris var en gång en vacker och magisk stad. Den beboddes av gudalika varelser enorma krafter, och de regerade över alla de vanliga människorna i ett rättvist, nästan utopiskt samhälle. Något av det mest fantastiska med det hela var att alla av stadens invånare började som människor – någon gång under sitt liv kunde en person vakna upp efter en natts sömn och finna sig förvandlad till en Elantrian, och social status spelade ingen roll; det kunde lika gärna hända en fattig bonde som en rik furste. Allt detta förändrades plötsligt, när Elantris magi försvann från världen, och alla stadens invånare förvandlades till vad som mest kan liknas vid vandrande lik. Elantris förvandling slutade därefter att ses som en välsignelse, och blev istället en förbannelse, och staden i sig blev en mörk och dyster plats, dit alla drabbade slängs i exil.

Raoden är tronarvinge till riket Arelon när han plötsligt drabbas förvandlingen, och han forslas snabbt och i stor hemlighet iväg till Elantris för att leva ut sitt återstående liv i exil, och den offentliga förklaringen är att han har dött. Nu måste han komma underfund både med vad det är som egentligen hänt honom, och till skillnad från de flesta andra som drabbas tänker han inte ge upp och tyna bort, utan tänker försöka hitta en lösning på sitt problem.

Samtidigt som Raoden försvinner anländer Serene, trolovad till Raoden, och upptäcker att hennes tilltänkta make är död. På grund av en klausul i äktenskapskontraktet räknas hon som hans hustru om han dör innan ceremonin, och måste därför leva ut sitt liv som änka. För att göra det bästa av situationen blandar hon sig snabbt i landets politiska spel, och stöter även ihop med Hrathen, överstepräst från landet Fjordell, som gör sitt bästa för att konvertera Arelons invånare. Och hans uppdrag är viktigare än de flesta tror; han har tre månader på sig att få landet omvänt, annars kommer Fjordell att utplåna hela Arelon. Mitt bland alla dessa intriger står Elantris och deras invånare, som på grund av sin konstanta närvaro oundvikligt dras in i konflikten.

Elantris är Brandon Sandersons debutroman, och det är en väldigt bra sådan. De tre huvudkaraktärerna är varierade och intressanta att följa, och både de politiska intrigerna mellan Sarene och Hrathen och Raodens jakt på en väg ut från Elantris och dess förbannelse engagerar snabbt läsaren. Det är ingen fråga om att en segstartad bok; man slängs snabbt in i handlingen och den rullar på väldigt bra genom hela berättelsen, som har ett alldeles lagom slut, där alla stora frågor besvaras, men det ändå finns lite kvar för läsaren att få fundera på.

Världen som Sanderson målar upp är intressant och känns ganska nyskapande, och han gör det utan att springa in i några uppenbara klyschor. Den magi som finns är visserligen inte helt unik, men används på ett tillräckligt eget sätt för att det ska bli intressant att läsa om. Han gör ett särskilt bra jobb med sin skildring av Elantris och den kusliga, mörka tillvaron som råder där. I den här boken, precis som i flera av hans senare böcker, har han dessutom vävt ihop mysterierna på ett sådant sätt att det redan tidigt går att bilda sig teorier om hur saker förhåller sig, samtidigt som det finns många ledtrådar som man i efterhand önskar att man kanske hade lagt märket till.

Det finns egentligen inte så väldigt mycket mer som behöver sägas om boken. Den är väldigt bra och engagerande, går rakt på sak utan onödigt krångel samtidigt som den är väldigt djup och har bra karaktärer. Den har heller inga nämnvärda brister, och det finns inte mycket som hade kunnat göras bättre. Det är ingen jättelång fantasybok (ca 600 sidor) och det är full fart hela tiden. En av mina absoluta favoritböcker. En klar 5:a.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *