Eld

14 februari 2013

Författare: Strandberg, Mats & Bergmark Elfgren, Sara

Serie: Engelsforstrilogin del 2

Jag var tveksam till att läsa Cirkeln. Den lät inte som något jag vanligtvis brukar läsa. Men framsidan var ju så lockande och jag längtade efter något svenskt som omväxling. Wow! Bara wow! Jag var ju helt och hållet tvungen att skaffa uppföljaren.

Det har gått en hel sommar sedan de Utvalda besegrade Demonernas utsände och de väntar nu spänt på deras nästa drag. Samtidigt så plågas de Utvalda av sina personliga problem. Linnéas sorg efter Elias har inte gått över och Minoos och Vansessas familjer faller i bitar. Träden i skogarna kring Engelsfors börjar dö, en onaturlig värmebölja plågar staden och det mystiska Rådet verkar vara allt annat än vänligt inställda. De Utvaldas fiender är fler är någonsin. En eld kommer att släppas lös…

Eld visar att berättelsen och karaktärerna utvecklas med tiden. För i grunden är det karaktärerna som alltid fascinerat mig. Lika skickligt som förut ställer Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren flickornas liv i rampljuset. Osympatiska personer får försonliga drag, alla har sina egna motiv. Samtidigt får de in några skickliga kommentarer om samhället i små förfallna städer. Och en massa popkulturreferenser som är lika roliga som obehagliga.

Även om berättelsen på sätt och viss är den klassiska kampen mellan gott och ont, så vrider författarna på konceptet och ibland vet man knappt vad som är vad. Vi får många nya karaktärer, hemligheter avslöjas, mord begås och det är så gripande. Och som med de bästa berättelserna finns det en hel del tvister att gotta sig i.

Cirklen var bra men Eld är vassare. De här böckerna är bland de bästa jag någonsin läst bland ungdomsböcker. Nu måste vi vänta nästan ett helt år på nästa bok, Nyckeln. Men jag kommer vänta… och hoppas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *