Eldfloder

15 februari 2010

Författare: Holmerin, Elin

Serie: Fristående

Martin Svarthamn flyttar in på Västergatan för att påbörja ett nytt liv, bland människorna. Han gifter sig med den vackra men fattiga Emelie Haraldsdotter. Hon föder honom snart sonen Edwin och äntligen har fått Martin det barn han så länge längtat efter.
Men lyckan varar inte länge i hushållet. Emelie kan inte riktigt finna sig i de stränga regler Martin sätter upp för både henne och Edwin. De är nästintill fångar i hemmet – Martin låter dem knappt gå ut av rädsla att något ska hända dem. Ständigt plågas Martin av eldfloderna i sitt blod, vilket hans familj får lida av. När Edwin blir äldre upp upptäcker han att eldfloderna även bränner i hans ådror. Är han ens riktigt mänsklig?

Eldfloder är en mörk och olycklig berättelse. Redan första sidan får läsaren ana det mörker som Martin Svarthamn bär inom sig. Mörkret bara växer, i takt med att berättelsen blir alltmer tragisk.

Elin Holmerin har skrivit en originell roman, som presenterar en välbekant fantasyvarelse på ett nytt och unikt sätt. Det är inte det lättaste att göra, men hon har lyckats. Hon väver skickligt in små ledtrådar om vad för varelser det egentligen handlar om hela berättelsen igenom innan man faktiskt får veta, och jag blev faktiskt smått överraskad.
Den påminner mig lite om Tormud Haugens bok Varulv, även om det inte är till en varg Martin skiftar till när han byter hamn. Men det finns en hel del likheter mellan de båda böckerna.

Bokens början är lite seg och utdragen. Författarinnan avslöjar dock tillräckligt med spännande detaljer för att jag ska vilja läsa vidare. Och det dröjer inte alltför länge innan det hela blir alltmer intressant. Handlingen är ganska stillsam under nästan hela boken, men den är långt ifrån tråkig eller händelselös.

Det dröjde lite innan boken verkligen greppade tag i mig, men när den väl gjorde det så lade jag inte ifrån mig den förrän den var slut. Eldfloder är en bra och intressant debut, sannerligen läsvärd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *