Elric

10 juni 2013

Författare: Moorcock, Michael

Serie: Fantasy Masterworks del 17

Elric av Melniboné, ständigt jagad, förrädisk och hemsökt av en förbannelse – albinoprinsen från häxmästarnas öar hör till den moderna fantasyns jättar. Han är kuvad under sitt själsslukande svärd Stormbringer, fysisk klen och otursförföljd, men ändå en hjälte som växer till en förkämpe för kaos.

Michael Moorcock påbörjade sin serie 1961 när han skrev noveller och kortromaner till tidningen för att få kontanter att betala hyran varje månad. Det är något synd att en sådan tidig mästare i fantasyn är så gott som bortglömd idag.

Moorcock tog till sig den klassisk formen av kiosklitteratur och lyckades göra något oförglömligt med den. Gollanzc har gett ut en komplett utgåva av författarens berättelser om Elric i kronologisk ordning. Boken är täckt av hyllningar. Vi talar om namn som Alan Moore, Neil Gailman och Holly Black.

Och hur är berättelserna då? Moorcock ville inte att hans karaktär skulle sitta och grubbla för mycket (med risk för att han skulle ta självmord, säkert). Elric ger sig av på det ena äventyret efter det andra helt utan visshet om det kommer sluta lyckligt. Lika många av hans vänner som fiender dör ofta på grund av honom. Samtidigt lyckas Elric framstå som en komplex karaktär där hans val aldrig är enkla. Han är den evigt tragiska hjälten som endast har döden som befrielse.

Dock så lyckas författaren inte hela vägen. Berättelserna i den här boken är faktiskt de bästa och de mest komplexa berättelserna. Sedan verkar Moorcocks stil ha förfallit och han började skriva vanliga enkla actionhistorier. Icke desto mindre är de ganska bra men standarden sjunker.

Sedan har vi världen och multiuniversumet. Författaren lyckas beskriva och introducera sin värld otroligt snabbt. Han lyckas göra sina berättelser stora och episka på liten skala. Allt i allt så måste man läsa Michael Moorcocks berättelser om Elric om man vill kunna fantasy. Han tog den stereotypiska fantasyn och gjorde den till sin egen så jag har mycket att tacka honom för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *