En ohelig allians

25 augusti 2015

Författare: Daniel Thollin

År: 2015

Förlag: Albumförlaget

Det är tidigt 1700-tal och Karl XII har intagit Krakow. Löjtnant Alexander Drake har ett särskilt uppdrag: att samla information om den mystiske ”Den gule kungen”, en okänd maktfaktor i Europa. De har hört honom omnämnas och funnit tempel till hans ära, men vet i övrigt knappt något om honom och hans följare. I Krakow hittar Drake dokument som får honom att desertera och skynda hem till Sverige. Kan det verkligen vara sant att hans far är inblandad?

Seriealbumet En ohelig allians är skrivet och tecknat av Daniel Thollin (1000 ögon) och färglagt av Olov Redmalm. Jag är väldigt förtjust i Redmalms dova färger och stämningen de skapar. Hela albumet ligger i dunkel och det passar utmärkt. Det är också en effektivt berättad serie utan sega punkter. Det enda som kommer ivägen är en viss stelhet i språket och dialogen. Men jag önskar mig mer. Lite mer av karaktärernas personligheter, lite mer kött på benen när det gäller vad som hände i Drakes hem när han var borta. Den biten sveps förbi ganska snabbt och jag tror att serien hade tjänat på att bygga upp det mer.

”Den gule kungen” är en gestalt ur skräckförfattaren Robert W. Chambers verk, som inspirerade bland andra H.P. Lovecraft. Dessutom nämndes både kungen, den gula tecknet och den uråldriga staden Carcosa i den uppmärksammade kriminalserien True Detective som förra året. Det är tacksamma saker att nämna om man vill skapa en stämning av kaos och vansinne – om läsarna känner till referenserna, vill säga.

Det finns inga uppenbara övernaturliga inslag i En ohelig allians, så om det här är fantastik eller inte är en tolkningsfråga. Är snacket om Den gule kungen och hans rike bara just snack som används av människor för att få makt, eller är han och hans Carkossa (seriens stavning) en verklig och omänsklig fara? Jag väljer den senare tolkningen. Det framgår inte heller riktigt om det kommer fler delar (såvida jag inte drabbades av plötslig blindhet) men slutet inbjuder verkligen till det. Jag skulle gärna läsa mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *