Everville

16 november 2009

Författare: Barker, Clive

Serie: Books of the Art del 2

I mitten av 1800-talet grundade Meave O’Connell Everville, staden som hennes far tillbringat större delen av sitt liv att drömma om. Men på en bergstopp över Everville, vid namn Harmon Heights efter Meave’s far, finns en liten reva i denna värld väv – en liten portal som leder till Quiddity, våra drömmars hav. Vi besöker havet minst två gånger i vårt liv, efter att vi fötts och natten innan vi dör, men – om vi har tur – också natten vi hittar vår sanna kärlek.
Drygt hundra år passerar innan den lilla revan börjar vidgas och de som kan se tecknen vet att någonting kommer att hända i Everville, någonting som kan förändra mänskligheten föralltid.

Tesla Bombeck har varit en ständig vandrare under de senaste fem åren med vansinne som idelig följeslagare. Hon har desperat sökt någonting som kan få henne att glömma vad som skedde i Palomo Grove för fem år sedan, men nu har hon insett att hon måste konfrontera det hela i stället för att fly.

Pheobe Cobb har äntligen hittat sitt livs kärlek. Tyvärr är det inte mannen hon är gift med, utan målaren Joe Flicker. Hon skulle inte tveka att ögonblick att lämna sitt jobb, sin man och Everville för att följa med sin älskare. Och när han stiger över tröskeln till Quiddity följer hon efter honom utan betänkligheter. Men havet är inte bara en plats för drömmar och mirakel. Här finns också något mycket mer olycksbådande – Iad Uroboros, en abstrakt ondska som planerar att ta sig igenom från Quiddity till vår värld. Och med alla andra portar stängda av ett väsen vid namn Kissoon, som med nöje ser fram emot den ödeläggelse Iad Uroboros kan åsamka vår värld, finns det bara ett ställde där denna illvillighet kan ta sig igenom – porten över Everville.
Här har folk samlats för att fira under den årliga Paraden och såväl Evervillebor som turister ser framemot det förestående festandet. Men det är i Everville som stigar kommer att korsas, krafter samlas, och det kommer bli en Parad vars like ingen förut sett.

Föreställ dig att du sitter på en snurrande karusell. I början snurrar den i maklig takt för att sedan öka. Du snurrar snabbare och snabbare och snabbare innan tempot börjar sakta ner och du förstår att du närmar dig slutet på åkturen. Men sedan börjar det snurra snabbare igen, snabbare och snabbare innan den abrupt stannar.
Det är en väldigt bra beskrivning av Everville, för att inte tala om Clive Barkers böcker i allmänhet.

Everville, och förgångaren The Great and Secret Show, är en väldigt genomtänkt bok. Överallt finns många små detaljer som författaren lyckas passa in på de mest obetänkliga sätt genom hela berättelsen. Man får följa flera olika personers perspektiv och får allt eftersom räkna ut helheten på egen hand. Jag skulle inte vilja kalla Books of the Art episk fantasy, men det är en komplex serie. Barker berör alltifrån vår uppfattning om djävulen, vad som finns i våra hjärtan till mänsklighetens utveckling. För det mesta zoomar han in och koncentrarar sig på någon av huvudpersonerna, men ibland omfattar han hela världens öden, drömmar och önskningar. Varje sida i boken bjuder på nya överraskningar och det finns egentligen ingenting som är förutsägbart. Lika ofta som berättelsen skildrar allt det goda hos människor, som kärlek, för Barker fram till smutsiga i ljuset, det vi skäms för och vill gömma undan.

Trots att Everville är en fantasyberättelse, med en hel del lånat ifrån skräckgenren, så är de verklighetstrogna karaktärerna minst lika kärleksfullt skildrade som drömhavet. Det finns inte en karaktär i berättelsen som man helt sympatiserar med – de är allihopa alldeles för mänskliga för det.
Everville är en fantastisk berättelse på många sätt, förutom att den är aningen rörig allt som oftast och trots att man inte tvivlar på att Barker lyckas få ihop det hela i slutet så ser det kritiskt ut ett par gånger under berättelsens gång. Visst finns det vissa lösa trådar kvar, men en bok till i serien är ju på gång och förhoppningsvis kommer den att dyka upp nu snart, nästan tio år försent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *