Fågelbarn

12 augusti 2013

Författare: Lindqvist, Christin

Serie: Fristående

I Hannas familj är det mycket en inte pratar om, mycket som hålls under ytan. Hennes far jobbar långa timmar och hennes mor anser att det är bäst att jobbiga saker sopas under mattan så att allt blir bra igen. Hanna kan se spöken, men ända sedan hon var liten har hon fått höra att det bara är hennes fantasi som spelar henne spratt. Hon har två bröder: Jens och Samuel. Jens är vild och sadistisk, men föräldrarna blundar inför hans beteende, försöker avfärda det som lek. Hanna försöker få dem att förstå, att se sanningen, men de misstror henne och fortsätter gömma sig bakom sina trygga fasader.

Jag läste Christin Ljungqvists debutroman Kaninhjärta om de mediala tvillingarna Anne och Mary vars relation sakta men säkert börjar förtvina när Mary blir allt mer destruktiv där Hanna figurerar som en bikaraktär för bara några veckor sedan och tyckte mycket om den. Fågelbarn är den fristående uppföljaren (fast den utspelar sig innan händelserna i Kaninhjärta) och i min mening ännu bättre. Precis som Kaninhjärta handlar den om trasiga familjeförhållanden och finstämda inslag av övernaturliga förmågor, men dels så saknas här kriminalhistorian, som den bit som jag tyckte minst om i första boken, och dels så känns det som om allt det som var så bra i Kaninhjärta – språket, karaktärerna, handlingen – är till och med snäppet vassare i Fågelbarn.

Att allting inte står rätt till hos Hannas familj är uppenbart redan från första sidan, men att läsa boken är lite som att sugas in i ett svart hål av förtvivlan, svek och lögner, och genom att skickligt väva samman nutid med dåtid, Hannas minnen med hennes tankegångar kring vad som hänt får Ljungqvist slutligen hela bilden att framträda. ”Så bra och så smärtsam”, beskrev jag boken på Twitter precis efter jag läst ut den och det är nog det mest passande viset att sammanfatta den på. Rekommenderas.

Betrakta betyget som 4,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *