Fallet Charles Dexter Ward

26 september 2008

Författare: Lovecraft, H P

Serie: Fristående

Det sägs att kunskap är makt, men i en berättelse av H P Lovecraft är ökat vetande sällan något att eftersträva. Risken är stor att man hittar något man inte kan hantera och sökandet efter kunskap blir en väg till vansinne.

I Fallet Charles Dexter Ward (The Case of Charles Dexter Ward, 1927) är det unge Charles Ward som börjar släktforska och känner en särskild fascination för förfadern Joseph Curwen, en man som väckte avsky och skräck i sin omgivning. Tiden går och Charles stänger in sig allt mer bland dammiga böcker och skumma experiment. Till sist blir han inlagd på psyket och en läkare, doktor Willet, börjar rota i vad som egentligen hände. Långsamt avslöjas fler och fler samband mellan Charles och hans förfader, samt vad den senare sysslade med som fick alla att frukta honom.

Ganska ofta tycker jag att Lovecrafts verk är mer intressanta än bra, men även när varken språket eller berättelsens upplägg faller mig i smaken räddas det av att hans värld av kosmiska krafter som ibland påverkar människors liv på de mest fasansfulla sätt ofta känns så uråldriga och ogripbara som de påstås vara. “De hade mött det okända och funnit att de saknade känslor att reagera på det sätt som de vagt tyckte att de borde.” Något annat jag alltid gillar är stämningen, och stämningen i Fallet Charles Dexter Ward är lika vriden och sjuklig som stackars Charles mentala tillstånd.

Fallet Charles Dexter Ward är den första längre berättelse jag har läst av Lovecraft och jag tror att jag föredrar hans kortare verk. Hans berättarstil är ganska vag och full av antydningar, och i den här romanen som har en mer distanserad berättarröst än exempelvis Skuggan över Innsmouth som jag kommer recensera senare, blir det stundtals nästan stillastående. Trots att Fallet Charles Dexter Ward inte på något sätt är en tjock roman hinner det ändå bli några antydningar och obestämda beskrivningar (och ”osunda lukter”) för mycket.

Lovecrafts språkbruk har varit föremål för mycket hån och när jag fastnar i någon extra adjektivöverlastad och tilltrasslad mening är det inte svårt att förstå varför. När det är som bäst är det nästan hypnotiskt i sin febrighet, men gränsen till det ofrivilligt komiska är tunn och rämnar då och då.

Allt som allt har Fallet Charles Dexter Ward mycket av det som är bra och intressant med Lovecrafts författarskap – som stämningen och det ofrånkomliga vansinnet – men också en hel del av det som är mindre bra. För den som inte har läst något av Lovecraft förut men är nyfiken skulle jag rekommendera något annat, som redan nämnda Skuggan över Innsmouth.

Fallet Charles Dexter Ward har tidigare getts ut på svenska med titeln Gengångaren. Det här är en reviderad översättning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *