Fanuilh

28 januari 2005

Författare: Hood, Daniel

Serie: Liam Rhenford del 1

Liam Rhenford är akademiker och upptäcksresande, och har tillfälligt slagit sig ner i Southwark för att vila upp sig efter ett skeppsbrott. Han försöker skriva en bok om sina resor, men har efter sex månader inte lyckats åstadkomma mer än två sidor.

Hans tillvaro blir allt annat än lugn när han hittar sin enda egentliga vän i Southwark, trollkarlen Tarquin, mördad. Inte blir det bättre av att dennes familar, den lilla draken Fanuilh, binder sig till honom och kräver att han ska finna hans forna mästares mördare. Det hela blir inte lättare av att Fanuilh kan läsa hans tankar, utan att han för den skull verkar förstå speciellt mycket mer av hur människor fungerar.

Fanuilh lovar att att lära Liam allting han kan om magi om denne hjälper honom hitta mördaren. Då Liam inte verkar ha något egentligt val så går han med på Fanuilhs begäran, och innerst inne är han ändå lite exalterad. Äntligen händer något igen. Hans liv har varit på tok för lugnt de senaste månaderna, utan att han egentligen märkt det.

I grund och botten är Fanuilh en mordgåta, men det är inte mordet i sig som är det viktiga. Hood har en god uppfattning om hur människor fungerar och vad som driver dem. Liams träffsäkra analyser av de olika karaktärerna vi stöter på genom bokens gång är härliga att beskåda. Vi får även en trevlig och livlig beskrivning av Southwark och alla dess pubar och tavernor, för att inte tala om dess teater. Vi får även bevittna en religiös högtid och höra en del sanningens ord. Även om Hood skriver rätt lättsamt och humoristiskt så är det ändå tänkvärt. Påminner lite om Steven Brust, fast inte lika svart, vasst eller ironiskt. Men Steven Brust är svår att slå.

Liam är en fascinerande karaktär och man får hela tiden små intressanta glimtar av hans tidigare resor och äventyr som skapar någon form av kontinuitet. Härligt med en karaktär som faktiskt verkar ha funnits innan boken skrevs och som redan har upplevt en del. Det ger utrymme för en helt annan form av karaktärsutveckling.

Förutom Liam så får vi stifta närmare bekantskap med en handfull andra karaktärer, som även de är skickligt beskrivna. Tillsammans bidrar karaktärerna och miljön till att skapa en härlig och inspirerande miljö, men vad som kanske är mest intressant för boken, en härva av intriger och invecklade personliga relationer.

Som jag nämnde tidigare så är själva mordgåtan inte så viktig, utan snarare studiumet av människan under vägen till gåtans lösning.

Även om boken är rätt kort i jämförelse med dagens standard så är den alldeles lagom lång. Härlig läsning att koppla av med. Liam Rhenford är definitivt en karaktär jag vill se mer av i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *