Fåraherdens dotter

13 december 2002

Författare: Moon, Elizabeth

Serie: Sagan om Paksenarrion del 1

Sagan om Paksenarrion handlar om en ung kvinna som tröttnat på sitt liv som dotter till en fåraherde, historien tar sin början då hon blir bortlovad till en man för giftermål, vilket hon är ypperligt ointresserad av. Hon beslutar sig för att följa sin äldre kusins exempel och beger sig mot faderns vilja iväg från hus och hem för att ta värvning som legosoldat.

Hon lyckas ta värvning i ett legokompani tillhörande Hertig Phelan av Tsaia där man får följa henne under den hårda tiden som rekryt och de motsättningar hon utsätts för som ung, attraktiv kvinna i ett kompani till tre fjärdedelar bestående av män. Man får även lära känna hennes vänner med vilka hon tränar strid med ett flertal olika vapen. Naturligtvis går inte hela serien ut på att beskriva hennes tid som rekryt, som uppmärksam soldat har man möjlighet att avancera och stiga i graderna då folk faktiskt dör i strid och det dröjer inte länge innan hon själv hjälper till att utbilda rekryter och leda dessa i strid.

Detta är en bok man väldigt lätt kommer in i redan i början. Handlingen sätts igång nästan på en gång och man har svårt att lägga ifrån sig boken. Och det som är annorlunda med den här serien är att man följer flera år av hennes liv där man får se hur det går med hennes liv och karriär. Paksenarrion serien är egentligen något som borde klassas som militärlitteraturisk fantasy, för inlevelsen i striderna är otroligt bra och välbeskrivna och utgör en stor del av det som jag tycker gör den här boken läsvärd. Är man inte mycket för strider och krig så är detta nog inte boken för dig tyvärr. Nu ska ni inte få för er att det bara är krig det det handlar om, utan efter att hon väl är tränad som krigare ger hon sig ut på egna äventyr. Boken erbjuder många överraskningar, både trevliga och otrevliga, inte minst för Paksenarrion själv. Äventyret är uppdelat i tre böcker: Fåraherdens dotter, Dubbla lojaliteter och Trohetseden.

Det som förvånar mig med den här boken är att det inte är så många som känner till serien eller har läst den på grund av att den är relativt okänd här i Sverige. Vilket den inte är i andra länder i Europa och Nordamerika. Men faktum är att detta är en trilogi jag högt rekommenderar för alla fantasyläsare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *