Fast Ships, Black Sails

9 februari 2009

Författare: VanderMeer, Ann & Jeff (red.)

Serie: Fristående

Fast Ships, Black Sails är en antologi med 18 fantasy- och sf-noveller om pirater. Här finns pirater i rymden, i luftskepp, i djurform, på istäckta hav, på nätet och naturligtvis på segelfartyg över de sju haven.

Något som snabbt blev uppenbart var hur många av novellerna som har humor som främsta egenskap. Visst finns det allvarliga berättelser också, men de handlar vanligtvis inte om en vanlig piratbesättnings vedermödor på havet, och trots att jag hade väldigt roligt när jag läste känns det lite synd att den populärkulturella bilden av pirater som en källa till skrävlande underhållning verkar ha gjort vissa sorts pirathistorier omöjliga att skriva utan att skoja till det samtidigt. Om det sedan beror på att folk helt enkelt är så förtjusta i pirater som super och säger harr! eller på att det skulle vara obekvämt att ta ett tema med sådana associationer på allvar ska jag inte spekulera vidare i, men det är som sagt lite synd.

I något fall går det dessutom lite överstyr, som i Steve Ayletts ”Voyage of the Iguana” som består av en helt absurd loggbok. Den är visserligen sjukt rolig ibland, men alldeles för lång för sitt innehåll. 20 sidor av lakoniska kommentarer i stil med exemplet nedan blir lite mycket.

“10th August. Forfang wrestled two lions and a leopard into landing-boat, setting them adrift. John Tunney remarked indignantly that they weren’t rowing. Told him to simmer down.”

Den novell som annars har fastnat mest i mitt minne är den inledande ”Boojum” av Elizabeth Bear och Sarah Monette. Den utspelar sig i en enorm, levande varelse som människorna använder som rymdskepp och även om själva handlingen inte är så speciell så är stämningen desto starkare. Även Kelly Barnhills vackra och sorgsna ”Elegy to Gabrielle, Patron Saint of Healers, Whores, and Righteous Thieves” och Naomi Noviks ”Araminta, or, The Wreck of the Amphidrake” kommer jag gärna läsa igen. Den senare handlar om en ung kvinna som med kläder och en amulett maskerar sig till man för att undkomma sexuella övergrepp när skeppet hos reser med blir anfallet av pirater. Efter en tid som piraternas fånge inser hon att hon verkar vara på väg att bli man på riktigt.

Som i alla novellantologier är såklart inte alla noveller lika bra eller minnesvärda, men Fast Ships, Black Sails är en väldigt underhållande samling med gott om berättarglädje. Jag tyckte mycket om den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *