Firebirds

15 september 2003

Författare: November, Sharyn (red.)

Serie: Fristående

Firebirds är en antologi med fantasy och science fiction för ungdomar och vuxna. Den innehåller 16 noveller skriva av många kända författare, bland andra Patricia A. McKillip, Diana Wynne Jones, Garth Nix och Lloyd Alexander.

Antologin innehåller mest fantasynoveller (jag vill faktiskt inte genrebestämma en enda av dem som science fiction, men det kan väl hända att jag missat något), och det känns som att den främst riktar sig till ungdomar, i och med att många av författarna har skrivit böcker för just barn/ungdomar. Detta brukar jag i vanliga fall se som en nackdel, en rätt stor sådan, eftersom att historier för barn och ungdomar oftast blir översimplifierade och man blir helt enkelt idiotförklarad som läsare (det finns såklart många undantag till detta, men de är faktiskt undantag och ingenting annat).
Firebirds har dock lyckats hitta en mängd noveller som är intressanta, välskriva, och på en nivå som både ungdomar och vuxna kan njuta av. Alla är såklart inte lika bra, det finns en eller två noveller som antologin nog hade blivit bättre utan, men på det stora hela är det en utmärkt novellsamling. En av höjdpunkterna är en ballad i serieform, ett samarbete mellan Emma Bull och Charles Vess.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *