Firefly Rain

23 september 2010

Författare: Dansky, Richard

Serie: Fristående

Efter många år återvänder Jacob Logan till sitt barndomshem på landet till samhället Maryfield i North Carolina. Efter att ha levt och arbetat i en större stad och bränt ut sig, och efter att hans föräldrar har gått bort känner han att han behöver ta en paus och vila upp sig under en obestämd tid i föräldrahemmet.
Men snart börjar märkliga saker hända. Saker i huset flyttar på sig, dörrar stängs av sig själva, märkliga läten hörs mitt i natten och invånarna i Maryfield beter sig märkligt och hotfullt mot honom. Och eldflugorna håller sig borta från hans tomt.

Firefly Rain är en lågmäld skräckbok där mysterierna tätnar och ger en obehaglig, krypande känsla ju längre in man kommer i boken. Hemsökta hus må vara en vanlig och klassisk sak att skriva om i skräckböcker, men det är inte alltid det blir bra. Den här gången blir det det. Det beror mycket på karaktärsbeskrivningarna och de obehagliga saker som Jacob utsätts för. Jacob är sympatisk och intressant och jag kan många gånger identifiera mig med honom.
Firefly Rain lyckas med att pendla mellan att vara en skrämmande berättelse och inte så skrämmande. Jag skulle kalla detta skräck/thriller som jag definitivt skulle kunna läsa igen. Den reella delen av historien som får håret på nacken att stå upp är spänningen. Richard Dansky utvecklar berättelsen på ett sådant sätt att det som läsare är svårt att ana vad som kommer att hända härnäst, och precis när man tror att man har koll på vad som händer, händer något som får dig att tänka om. Det var lätt att bli indragen i den här historien, och skönt att förlora sig i sidorna. Karaktärsutveckling och de målande beskrivningarna av omgivningen och den öde landsbygden med sina fält och åkrar gör mycket för känslan och stämningen i boken. Det känns att författaren lagt mycket energi på att föra berättelsen framåt, utveckla den och hålla mig som läsare i ett fast grepp.

Inte nog med att jag fick mig en adrenalinkick av spänning och handling i boken, men olika delar, särskilt slutet, lämnade mig med tankar och funderingar. Från att jag vaknade i morse till nu när jag skriver den här recensionen har jag nog tänkt tillbaka på slutet av berättelsen ett antal gånger, och funderar vad det innebär och hur historien eventuellt fortsätter efter att jag slagit ihop boken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *