Fodams uppdrag

11 april 2005

Författare: Leijonhufvud, Eric

Serie: Historien om Vattnet del 2

Vi har nu kommit till bok två i serien Historien om Vattnet. Fodams uppdrag tar vid efter att det gått några år sedan vi lämnade handlingen i Vattenfolkets land. Kung Linke sitter säkert i sin tron och folket avgudar honom. Men ett hot från förr dyker upp, den gamle kungen har lierat sig med en fiendearmé, och vill nu inta Erenion och återta kungamakten där. För att komplicera det hela lite så är Linke numera gift med den gamle kungens hustru, och har fostrat den gamle kungens yngsta söner som om de vore hans egna.

Fodam, den äldsta av dem, skickas av kung Linke iväg till Portmur för att införskaffa ett nytt vapen, en kanon, som kan användas för att försvara staden. Fodam, som är en riktig bråkstake, tvingas nu att växa upp till man, och han måste också välja mellan lojaliteten till sin far och lojaliteten till Linke.

Återigen har Eric Leijonhufvud skrivit en vuxenritsroman. Denna är tunnare än Vattenfolkets land, och tur är väl det. Om jag skrev att det var för lite fantasy i den första delen, så kan man säga att fantasyelementen i den här delen lyser med sin frånvaro. Boken hade varit mycket trovärdigare om handlingen förlagts till renässansens Italien. Jag har egentligen inget positivt att säga om den här boken, mer än att den går fort att läsa.

Slutet är sockersött, och alldeles för tillrättalagt. De onda är väldigt onda, och de goda är väldigt goda. En viss gråskala fanns i alla fall i Vattenfolkets land, men här är det mest svart och vitt som gäller. En etta är precis vad den här boken förtjänar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *