Fool’s Errand

29 februari 2004

Författare: Hobb, Robin

Serie: The Tawny Man del 1

När den oförglömliga fantasytrilogin The Farseer, författarinnan Robin Hobbs obestridliga mästerverk, nådde sitt slut hade FitzChivalry och hans varg Nighteyes bosatt sig i en oansenlig stuga i en ödslig trakt någonstans i Bucks hertigdöme. Långt bort från allmänhetens ögon, med fostersonen Hap som enda kompanjon, levde Fitz i femton år, avfärdad som död men ännu inte glömd av världen. När jag läste ut trilogin visste jag att den skulle få en fortsättning i The Tawny Man, och jag gladdes åt det. Nu tycker jag nästan att Fitz borde fått stanna kvar i sin stuga, nöjd med det enkla liv han påbörjat, men fortfarande närande en dröm om en egen drake.

Helt ute ur leken var Fitz emellertid aldrig. Den forne narren (Fool), barden Starling, Six Duchies drottning Kettricken och hennes åldrade rådgivare Chade – salig kung Shrewds lönnmördare – kände till hemligheten, och världen skulle inte glömma The Witted Bastard, den som av många antogs ha mördat kung Shrewd men som andra såg som en hjälte, i första taget.
Den första tredjedelen av Fool’s Errand spenderar Fitz i sin stuga, ensam med sina tankar och sina anteckningar, och då och då får han besök av Starling eller Fool. På trakten är han känd som Tom Badgerlock på grund av den vita hårlock som orsakats av ett slag i skallen Fitz fick när han satt i Buckkeeps fängelsehålor under Regals välde. Man märker genast att Fitz har genomgått en drastisk förvandling; han är inte samma person som i The Farseer, men den nye Fitz porträtteras lika fängslande som den förre.
En hel del textmassa behandlar de händelser som inträffat i den förra trilogin och de femton år som passerat mellan dess slut och början på denna roman. Det fungerar som uppfriskning av minnet för dem som läst The Farseer och som en introduktion till historien för dem som inte gjort det. Som ni kanske räknat ut hjälper inte detta upp handlingens tempo, och det blir inte mindre tråkigt av att man vet hur vistelsen i stugan skall sluta; Chade övertalar Fitz att komma tillbaka till Buckkeep. Det som får honom att besluta sig för att återuppta förbindelserna med världen är hans pliktkänsla; arvprinsen Dutiful har nämligen försvunnit av okänd anledning, och Fitz får i uppdrag att tillsammans med Fool, som numera uppträder som den exotiske adelsmannen Lord Golden, hämta tillbaka prinsen i tid för hans trolovningsceremoni med Elliania, en så kallad Narcheska från the Outislands. Att äktenskapet blir av är viktigt på grund av att man vill stärka de nyvunna, goda förbindelserna med hennes fosterland.

Fool’s Errand är inte en dålig roman. Historien är tyvärr aldrig särskilt intressant eller spännande, men Hobbs mästerligt djupa och nyansrika skildringar av i synnerhet Fitz räddar boken, och hennes goda språkkänsla förhöjer kvaliteten ytterligare ett steg. Efter att ha läst Berättelsen om Fjärrskådarna (The Farseer) hade jag dock förväntat mig mer av författarinnan, och när jag läste boken kunde jag inte hjälpa att det ibland föresvävade mig att hon borde ha lämnat Fitz och Nighteyes i sin stuga, hur mycket jag än tyckte om att återse dem.
För här gör Hobb misstag som hon undvek i The Farseer. Att låta Fitz sitta overksam i sin stuga under de första tvåhundra sidorna är tveklöst ett misstag. Ett grovt sådant. När boken även i fortsättningen mestadels består av dialoger mellan karaktärerna om vad som skall eller bör göras, och väldigt litet verkligen görs, får man svårt att hålla intresset vid liv.
En ny karaktär som introduceras och fängslar är Prince Dutiful, och hans relation till Fitz – som han känner endast som Tom Badgerlock – är ypperligt framställd, och jag ser fram emot att få se vad som händer med den i resten av serien.
En viss lust att läsa nästa del finns vid slutet, men jag hoppas att den är bättre än Fool’s Errand, då denna roman var mycket tunnare och faddare än varje del av The Farseer.
Trots det har den onekligen kvaliteter, och jag har bestämt mig för att ge den en stark trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *