Främling. Inkräktare

7 december 2014

Författare: Hans Olsson

Serie: Fristående

Hans Olsson, som tidigare skrivit trilogin om Elementstenarna har nyligen kommit ut med novellsamlingen Främling. Inkräktare. I den får läsaren bland annat stifta bekantskap med lindormar, märkliga obelisker, en sommargatt, en kvinna som hittas begravd med ansiktet neråt och ett stort skepp som döljer något uråldrigt nere i maskinrummet.

Det gemensamma temat för (nästan) alla novellerna är skräck. Novellens första novell “I lindormens grepp” handlar om en liten flicka som under en fjälltur med sin morfar blir biten av en lindorm. Flickans morfar måste göra allt i sin makt för att rädda sitt barnbarn innan det är försent. Hans jakt på ett botemedel tar honom med på en resa ner i underjorden. Hans resa löper som en röd tråd genom boken och här och där får vi följa honom i flera av novellerna och berättelsen knyts ihop på ett intressant och skickligt sätt.

“I obeliskernas skugga” utspelar sig i framtiden på en annan planet där människor bosatt sig. En dag reser sig en gigantisk olycksbådande obelisk som dödar allt och alla i sin närhet. Novellen är skriven i dagboksform och följer ett par på flykt undan den främmande hotet.

I novellen “Sommargatt” köper en liten flicka ett exotiskt husdjur.

“Kvinnan som begravdes med ansiktet neråt” är en historia som utspelas i Sverige under 1700-talet då en kvinna, som titeln avslöjar, hittas begravd, en helt ny ö reser sig ur sjön Nimmern och folk på landsbygden börjar minst sagt bete sig märkligt.

De tre ovanstående novellerna tillhör mina favoriter. Det är en blandning av science fiction, skräck och folktro. Det är spännande, underhållande och många av novellerna bjuder på överraskningar i slutet.

Betyg: 3.5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *