Fredens pris

25 januari 2010

Författare: Högberg, Anna

Serie: Fristående

Fredens pris är en debutroman av Anna Högberg (som här på Catahya kanske är mer känd under namnet Tintaglia). När hon tröttnade på att bli refuserad av förlag som inte vågade satsa på svensk fantasy av en okänd författare, bestämde hon sig för att ge ut den som print-on-demand, samtidigt som hon släppte den som gratis e-bok. Modigt, tycker jag, och beundransvärt hur mycket tid och energi hon lagt ned på att genomföra projektet och marknadsföra sin bok.

När jag först fick höra talas om vad boken handlade om, tyckte jag det verkade vara en ganska ordinär och klichéfylld handling. Ett förtryckt folk, med en profetia om en frälsare som ska rädda dem… det har man ju hört förut, tänkte jag och var samtidigt lite förvånad eftersom jag vet hur kritisk Anna Högberg själv kan vara mot fantasilösa författare som använder sig av utslitna standarmallar för hur en fantasyberättelse “ska” se ut.

Men första intrycket kan så klart vara helt fel och så var det helt klart i det här fallet. Wenneron är ingen naiv bondpojke som ägnar hundratals sidor åt att springa runt och leta efter ett magiskt svärd (fast han letar ju faktiskt upp en magisk kristallkula, men själva resandet för att få tag på den är avklarat på några sidor), och hur som helst är det inte han som är den riktiga huvudpersonen i den här berättelsen. Istället får vi följa händelseförloppet genom ögonen på Minora, en helt vanlig flicka av det svartögda folket som till stor del av en slump hamnar nära centrum av händelser som påverkar hela landet.

Fredens pris kan man verkligen inte anklaga för att dela in grupper i gott och ont. Minoras folk, de svartögda, som länge förföljts och mördats av Ljusets folk och använder det för att rättfärdiga sitt krig mot dem, beter sig precis lika illa mot sina fiender när de väl kommer till makten. Minora inser det, och även om hon får brottas med sitt samvete, väljer hon länge att slåss för sitt folk eftersom hon resonerar “hellre att de dör än att vi gör det”. Som läsare har man svårt att heja på den ena av grupperna, trots att vi får uppleva nästan hela berättelsen ur de mörkögdas synvinkel. Detta eftersom det är tydligt att det på bägge sidor finns båda monster och oskyldiga människor.

Minora är en intressant huvudperson, som trots att hon är klarsynt och förstår att det är något fel med Wenneron ändå tvingar sig själv att lita på att han ska hitta lösningen på deras problem. En stor del av det som gör Fredens pris läsvärd är skildringen av Minora och hennes val mellan sina olika lojaliteter.

Andra personer känns lite mer diffusa och svåra att få grepp om. Till exempel Minoras kärlek Mell, som borde vara en central karaktär, men som för det mesta känns avlägsen och som man inte får höra så mycket om.

Ungefär hundra sidor från slutet höjer sig tempot i handlingen ganska rejält, och det blir riktigt, riktigt spännande och intressant. Man önskar nästan att författaren hade gett ännu mer plats åt och låtit den sista delen av boken vara längre, för det är här boken är som bäst och Minoras val ställs på sin spets.

En detalj som är lite trist är att boken innehåller en del stav-, grammatik- och andra fel som verkar ha slunkit igenom korrekturläsningen. Kanske är det en biverkning av boken är tryckt på print-on-demand, och författaren har fått ta hela ansvaret för korrekturläsningen själv (vilket jag förstår måste vara en rätt omfattande uppgift). Men det är inte så många fel att det stör läsningen jättemycket (jag har sett värre i andra print-on-demand böcker), och trots allt är det bättre att boken getts ut på print-on-demand, där man kan få leva med en del korrekturfel, än att den skulle legat och samlat damm eftersom inget förlag vågat satsa på den.

Trots att Fredens pris kan läsas som en fristående bok, märks det att det kommer komma fler böcker som utspelar sig i samma värld. En del händelser i Fredens pris känns bara som upptakten till vad som komma skall. Det ska bli spännande att se vilka berättelser Anna Högberg kan bjuda oss på härnäst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *