Gardar Gåtlösaren

7 december 2014

Författare: Bertil Falk

Serie: Fristående

Om Sherlock Holmes levt på vikingatiden, någonstans i Skåne ungefär, kanske han kallats gåtlösare istället för detektiv. Gardar är egentligen skald och väl befaren i konsten att rista magiska runor men han är också extremt logiskt tänkande och kan avslöja den mest förslagne brottsling. Han löser fall med seriemördare som gett sig på både fä och folk, inte bara i sin hembygd utan så långväga bort som Gutarnas ö och Miklagård, det som senare kommer att kallas Gotland och Konstantinopel. Gardar samlar helt enkelt ihop ledtrådar som andra kanske inte ens lagt märke till och nystar så upp de mest hoptrasslade härvor av lögner, svek och list.
Bertil Falk är en synnerligen rutinerad skribent, som verkat både som journalist, bokförläggare och översättare. Förutom skönlitterära verk har han skrivit flera litteraturvetenskapliga essäböcker bl a “Sagor om ringar” och “Liksom i en dröm: Drömspelsdeckare”.

“Gardar Gåtlösaren” är språkligt hållen i en “vikingatida” stil, en blandning av isländsk saga och muntra ordlekar. Här får vi tio “sagor” (i ordet sagas ursprungliga betydelse “något sagt”) som “Sagan om den stulna Träguden” och “Sagan om Könsdelsdråparen”.

Den här boken gavs först ut som förlaget ZenZats Julbok 2005, i en begränsad upplaga (91 exemplar). Det är mycket glädjande att den, nära ett decenium senare, kommer i nyutgåva på “den öppna marknaden” så att fler kan få ta del av denna extraordinära läsupplevelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *