Genesis of Shannara

12 december 2008

Författare: Brooks, Terry

Serie: Fristående

Terry Brooks är en författare som aldrig riktigt har fått fotfäste hos hardcore-publiken. Kanske beror det på det faktum att hans första roman, Sword of Shannara, plagierade Härskarringen rakt av? Visst, det kan sägas om många titlar inom genren fantasy, men här är det pinsamt uppenbart. Om man bytte ut namnen på karaktärerna skulle historien vara nästintill identisk.

Lyckligtvis har grabben lärt sig något under sina dryga trettio år som författare. Genesis of Shannara, som berättar historien om hur De fyra länderna kom till, är verkligen inte vilken kliché som helst.

Det har alltid varit mer eller mindre tydligt att världen i Shannara-böckerna inte är någon traditionell fantasyvärld med medeltidstema. Nej, spåren efter en annan civilisation har alltid funnits kvar. Mördarrobotar, teknisk apparatur och ruiner av skyskrapor har titt som tätt figurerat i serien. De klassiska ödlemänniskornas existens har Brooks förklarat med att de är människor som utsattes för strålning efter ett kärnvapenkrig.

Första boken i Genesis of Shannara, Armageddon’s Children, tar vid då dammet efter detta krig nätt och jämt har lagt sig. På Seattles gator kämpar en grupp ungdomar, under ledning av pojken Hawk, för sin överlevnad bland såväl mutanter som andra gatubarn. Det som en gång var USA är nu en ödemark, full av strålning och sjukdomar. Parallellerna till Fallout-spelen känns inte helt långsökta.

Armageddon’s Children fungerar som en brygga mellan Brooks egna demon-serie och Shannara-böckerna. Orsaken till kärnvapenkriget förklaras vara var de demoner som Nest Freemark och John Ross kämpade mot i Running with the Demon och dess uppföljare. Genom att manipulera politiker lyckades de sätta igång processer som slutligen ledde till vår världs förstörelse. Brooks kritik mot ledningen i USA märks bland annat genom att han har namngivit en hund efter den nuvarande vicepresidenten Dick Cheney.

De från demon-serien kända Ordets riddare, män och kvinnor som kämpar mot demonerna, finns fortfarande kvar. I Genesis of Shannara presenteras två av dessa mer ingående. Logan Tom, som får i uppdrag att hitta Nest Freemarks son, och Angel Perez, vars huvudsakliga uppgift blir att hjälpa alverna återupptäcka sin magi. En annan bekantskap från förr är Kungen av Silverfloden, en fé-varelse som har figurerat i nästintill samtliga Shannara-böcker. Brooks vet hur han ska flirta med fansen.

I många av Brooks tidigare titlar kunde karaktärerna ibland försjunka i flera sidor långa grubblerier. Dessa är, om än inte helt försvunna, rejält nedbantade, vilket resulterar i att handlingen har ett betydligt snabbare tempo än man är van vid. Det händer konstant någonting. Dessutom gillar Brooks att överraska. Karaktärer dör till höger och vänster, de flesta till och med riktigt otippat. Det blir ändå aldrig överdrivet. USA:s ruiner är trots allt en ogästvänlig plats; det vore orealistiskt om alla klarade sig oskadda.

Genesis of Shannara är verkligen en spännande serie, till stor del på grund av att nästintill varje kapitel slutar med en cliffhanger. Särskilt olidligt blir det vid slutet av varje bok, förutsatt att man inte har nästa del till hands. Lyckligtvis är hela serien nu utgiven, så man slipper våndas.

Jag kan egentligen inte göra annat än varmt rekommendera Brooks senaste alster. Både tidigare fans och de som regelbundet spyr galla över honom bör ta sig en titt på Genesis of Shannara. Det här är det bästa han någonsin har producerat.

Genesis of Shannara består av Armageddon’s Children, Elves of Cintra och Gypsy Morph

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *