Gord den listige

11 januari 2005

Författare: Gygax, Gary

Serie: Gord the Rouge del 1

När Gary Gygax, som skapade Dungeons and Dragons, blev utslängd från TSR började han istället att göra rollspelsanknytna saker, som denna bok. Detta är fyra noveller om Gord och Chert, två tvivelaktiga medborgare i staden Greyhawk, och deras äventyr bland rollspelsschabloner.

Boken består av fyra stycken rollspelsmoduler, förlåt… noveller ska det vara, som beskriver hjältarnas äventyr i staden Greyhawks omgivning. Alla fyra novellerna är fyllda med monster tagna direkt från Dungeons & Dragons, vilket ibland gör det mer än lovligt patetiskt. Och handlingen i alla fyra novellerna är extremt enkelspårig, och så fylld av uppenbara “rollspelssituationer” att man som gammal rollspelare ibland börjar leta efter sin T20 för att slå ett “saving throw”.

När jag först läste denna trodde jag att bokens uselhet berodde på de (oftast) undermåliga översättningar som Target Games presterade när de gav ut sin Drakar & Demoner-serie med fantasylitteratur. Men efter att ha läst eländet på engelska kan jag bara konstatera att ännu en rollspelstillverkare dessvärre trott sig vara författare. Faktum är att översättningen bitvis är bättre än originalet.

Alla rollspelens schabloner finns med här, den galne magikern, den tappre tjuven, den väldige krigaren och så vidare. Detta tillsammans med en intrig som är tunnare än soppa på en spik, och en handling som är så befängd att man bitvis måste hämta andan för att inte svimma, gör att det här är ren och skär smörja som inte ens min värste fiende bör utsättas för.

Och det som stör mig allra mest är att det här konceptet redan är taget, av Fritz Lieber. Om man ändrar namnen på karaktärerna till Grey Mouser och Fafhrd, sätter skrivmaskinen i handen på en “riktig” författare, så har man en kopia av Liebers mycket bra äventyrsböcker.

Dock finns det en viss behållning av att läsa boken, om man letar efter uppslag till äventyr som DM i Dungeons & Dragons. Men annars lämnar boken mycket i övrigt att önska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *