Green Rider

6 december 2004

Författare: Britain, Kristen

Serie: Green Rider del 1

Karigan G´ladhedon är på väg hem efter att ha blivit avstängd från den privatskola hon går i, på grund av att hon hamnat i en duell med en annan student. Hon har dock inte hunnit långt innan hon stöter på en Grön Ryttare, en av kungens budbärare. Denne är döende och ber henne att framföra ett meddelande till kung Zachary i huvudstaden. Med viss tvekan, och utan att riktigt veta vad hon givit sig in på, lovar hon att leverera meddelandet till kungen. Det verkar dock finnas en och annan som inte skyr några som helst medel för att hindra att meddelandet når kungen. En ryslig jakt tar sin början. Ska Karigan nå huvudstaden och kung Zachary?

I Green Rider finns inte mycket till gråzoner. De onda är genomonda, och ibland verkar de vara onda nästan för ondskans skull. Det är en sak att ha hänsynslösa och maktgalna karaktärer, men karaktärer som är onda utan någon egentlig anledning ter sig rätt fåniga i mina ögon. Detta är dock inget ovanligt problem inom fantasy. Vill man ha genomonda karaktärer så gör man dock bäst i att inte skildra saker ur deras perspektiv, vilket Britain valt att göra. Det funkar helt enkelt inte.

En annan sak jag fann störande i boken var det faktum att Kristen Britain på ett eller två ställen använde sig av bristande kommunikation, eller snarare ren och skär dumhet för att få berättelsen att gå i önskad riktning. Om läsaren har lika mycket information som huvudpersonen, och utan problem ser igenom det hela så förlorar det hela lätt trovärdighet.

Mot sista tredjedelen av boken kom dock en del förvånande vändningar. Dessvärre kändes en del av dem en aning fåniga.

Ett annat problem som världen i Green Rider lider av är glömska. Som i så många andra fantasyvärldar så har oerhört kraftfull magi funnits och nu glömts bort. Detta utan att någon vettig förklaring getts till varför detta skett.

Själva upplägget är intressant, men håller inte riktigt hela vägen. Boken har dock en hel del riktigt bra partier. Men som helhet så höjer den sig knappast över standarden. Green Rider är dock Kristen Britains debut, och inte alls dålig för att vara en sådan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *