Hanteringen av odöda/Låt den rätte komma in

17 juni 2005

Författare: Ajvide Lindqvist, John

Serie: Fristående

Vampyrromanen Låt den rätte komma in är John Ajvide Lindqvists debut. I en Stockholmsförort i början av åttiotalet bor tolvårige Oskar. På fritiden fascineras han av våld och skräck; hans skoltid handlar mest om att göra mobbningen så uthärdlig som möjligt. Så flyttar en ny flicka in i porten bredvid samtidigt som mystiska mord börjar ske i omgivningen.

Låt den rätte komma in har hyllats och lästs av betydligt fler än som är vanligt för en svensk fantastikroman, och det är inte utan skäl. Det är en lysande skriven roman på flera plan – skildringen av Stockholmsförorten, den krypande känslan boken ger, personporträtten och inte minst utanförskapets relationer. Nu har John Ajvide Lindqvists nästa roman kommit och den här gången är det inte en vampyr utan de döda som plötsligt vaknat till liv som är berättelsens nav. Vi får följa några anhöriga som plötsligt står inför problemet att deras döda inte längre är döda, men inte heller lever.

Låt den rätte komma in hade utanförskapet och hur vi egentligen förhåller oss till varandra som ett centralt tema, någonting som återfinns även i Hanteringen av odöda. Varför de döda plötsligt bestämt sig för att vakna och vad man skall göra åt det är naturligtvis inga oviktiga frågor, men viktigast är ändå de levandes relation till sina (o)döda och hur den påverkar även relationerna mellan dem själva.

Hanteringen av odöda når tyvärr inte riktigt upp till förväntningarna som Låt den rätte komma in skapat. Förmodligen är det som bäddat för en orättvis bedömning – det är verkligen inte på något sätt en dålig bok, det är bara det att den spelar i divisionen under sin föregångare. Det splittrade perspektivet och de många huvudpersonerna man får följa var en av de saker som gjorde Låt den rätte komma in så intressant. I Hanteringen av odöda blir det för brett och det blir betydligt svårare att följa den röda tråden i och med att läsaren saknar en tydlig huvudperson. Där den huvudsakliga frågan i läsningen av Låt den rätte komma in var “Hur skall det gå för dem?” är det här snarare “Jaha, och vart skall det här leda?”. Det ena behöver visserligen inte vara sämre än det andra, men det gör det betydligt svårare för läsaren att hitta någon att verkligen sympatisera med. Att skriva en lågmäld och faktiskt ganska trovärdig zombieroman är en utmaning i sig men det känns som om en författare av den klass som John Ajvide Lindqvist visat att han är hade kunnat göra någonting mer av den här idén. Inte heller tycker jag att det blir skrämmande eller särskilt otäckt på något sätt – dels för att det tragiska i situationen omöjliggör sådana känslor, dels för att antalet relationer drar ned berättartempot på ett helt annat sätt än i debutromanen.

Hanteringen av odöda är en bra bok. Den är originell och välskriven och jag skulle gissa att det är en av de absolut bästa svenska fantastikböcker vi kommer att få se i år. Dess största problem är att den hamnar i skuggan av Låt den rätte komma in. Den hade mått bättre av att slippa jämförelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *