Harry Potter and the Deathly Hallows

3 augusti 2007

Författare: Rowling, J.K.

Serie: Harry Potter del 7

För många har väntan på denna sista bok i serien varit lång sedan det dramatiska slutet i Harry Potter and the Half-Blood Prince, men nu är den äntligen här. Spekulationerna och diskussionerna kring hur det hela ska sluta har varit vilda.

Harry Potter and the Deathly Hallows utspelar sig till skillnad från tidigare böcker till stor del utanför Hogwarths. En både farligare och mörkare värld utan Hogwarths charm. Kontrasten mellan denna och tidigare böcker framhäver det mörka i historien, och är troligtvis ett medvetet val. Det är inte bara sceneriet som förändrats till det mörkare. All den humor som funnits i tidigare böcker är som bortblåst, och steget från barnbok till vuxenbok som påbörjades i bok fyra har nu fullbordats.

I och med detta steg så har de återkommande temana i boken förändrats. Det är nu frågor som demokrati och terrorism som väcks istället. En del av dessa frågor kommer troligtvis att gå den yngre publiken över huvudet. Det märks att Rowling har utvecklats som författare och att hon nu skriver till en både vuxnare och bredare publik.

De vuxnare temana gör dock inte boken seg på något sätt, då det utan tvekan är den mest actionspäckade av böckerna i serien. Nackdelen här är väl att det mest är action utan någon egentlig handling. Historien förs inte direkt framåt. Vi har redan nått slutfasen och det finns inte mycket till historia att berätta, det är bara detaljerna som ska fyllas i. Och onekligen dyker det upp en väldig massa ny information, vilket gör att vissa personer ställs i ett helt nytt ljus. Vidare oväntat är det dock inte. Detta ger serien en form av djup den tidigare saknat, och ger trovärdighet till vissa personers tidigare handlingar.

Kort och gott bidrar sista boken till att hela serien blir tätare och mer trovärdig. Man kan dock tycka att det hade kunnat vara vettigt att ge någon enstaka ledtråd här och var i någon tidigare bok. Kanske har Rowling varit lite väl besatt av att ingen skulle få reda på åt vilket håll det lutade innan sista boken faktiskt kom ut.

Även om en hel del personer får ett stort djup så finns det andra som fortsätter att vara platta pappfigurer rakt igenom hela serien, trots att de är en viktig del av handlingen, och det är lite tråkigt.

Alla de frågor som väckts i tidigare böcker får i princip sitt svar, och Rowling lyckas knyta ihop de flesta trådarna på ett snyggt sätt. Både slutet och epilogen kändes dock en aning tama. Kanske beror det på att epilogen skrivits många år tidigare. Tonen känns på något sätt annorlunda, och det passar inte riktigt in.

Harry Potter and the Deathly Hallows är utan tvekan en av de starkaste böckerna i serien. Kanske är det dock på bekostnad av tidigare böcker. Man kan bara spekulera i hur det hela hade sett ut om hon inte sparat allt krut till sista boken. Nu har Rowling i alla fall visat vad hon går för, även om hon kanske inte nådde hela vägen fram, och det ska bli intressant att se vad hon kan åstadkomma i framtiden.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *