Harry Potter and the Deathly Hallows

23 juli 2007

Författare: Rowling, J.K.

Serie: Harry Potter del 7

Med köande, spaltmeter efter spaltmeter och en ordentlig dos fanatism har den sjunde och sista boken i serien om Harry Potter nu släppts. Är det en bra, värdig avslutning på serien? Jag tycker inte det. Inte bara för att själva slutet är en trist lösning som inte riktigt håller måttet, utan för att boken i sig innehåller flera av de problem som de senaste böckerna dragits med och dessutom skapar sig några nya.

För första gången är det inte huvudsakligen Hogwarts som är scenen för bokens handling, och tyvärr – för jag önskar verkligen att så inte var fallet, ty omväxling skulle ibland ha kunnat användas i större utsträckning i serien – så lider den av det. När Harry, Hermione och Ron och mest glider omkring för sig själva försvinner mycket av det som Rowling ändå gjort så bra, som hennes värld som har varit som att se läsarens egen genom en konkav spegel: samma saker där också, men inte med riktigt samma utseende. Här försvinner det, och därmed också mycket av den igenkänningsfaktor som tillhört den starkaste magin i hennes värld.

Vissa personer får mer djup och blir levandegjorda på ett helt annat sätt än tidigare, men ibland är det som om hon har tappat bort själva processen – kanske för att den hade behövt längre tid på sig att mogna, istället för det lilla utrymme den får när den nu plötsligt ta sin del av sidantalet endast i den sista boken. Det är synd, för där tappar hon en hel del trovärdighet.

Inte heller är avslutningen riktigt den spännande sidvändare den kanske borde ha varit: det finns ingenting som säger att ett högt tempo är bättre per definition, men om man inte har det så bör det finnas mer annat att fylla ut sidorna med än Rowling har. Annars finns risken att det helt enkelt blir tråkigt. Nog för att det finns spänning här och där, och vissa avsnitt lyser starkare än andra, men det räcker inte för att lyfta helhetsintrycket. Särskilt inte som boken, liksom de tre föregående, är alldeles för lång. Inte för lång för att sidorna är för långa, utan för att den inte kan bära sin egen vikt: det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket bra, nödvändigt innehåll. På många sätt hade det säkerligen blivit en bättre bok om den hade haft ett midjeomfång liknande det de tre första böckerna hade.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *