Härsken på Ringen

12 augusti 2005

Författare: Beard, Henry N. & Kenney, Douglas C.

Serie: Fristående

Härsken på Ringen är förmodligen den mest spridda – och som författarna gör mycket tydligt att det var deras mål, säkerligen också mest ekonomiskt lönsamma – parodin på ett enskilt fantasyverk som finns. Huvudsakligen beror det på att den bygger på världens mest spridda fantasybok – Härskarringen – och därför är tillgänglig för en stor publik. Särskilt många andra skäl till dess framgång kan egentligen inte finnas.

Ni kan berättelsen som ligger och tjurar i bakgrunden. I alla fall tänker jag fräckt anta det. Härsken på Ringen plockar fram den, förvrider den en aning och klär den i en dräkt av halvtaskiga sexanspelningar och och andra mer eller mindre lyckade skämt. Det är möjligtvis småroligt i tio eller femton sidor – sedan håller det inte längre. Det blir bara tröttsamt och helt enkelt inte tillräckligt fantasifullt för att det skall vara värt att läsa igenom hela boken. Det är svårt att skriva långa parodier – utgåvan jag har på skrivbordet framför mig är på 240 sidor – eftersom man hela tiden måste komma på någonting nytt för att det inte skall bli tradigt. Tyvärr tycker jag inte att Härsken på Ringen lyckas med det. För att hinna med att parodisera någonting så långt som Härskarringen, och framför allt för att kunna trycka en bok att sälja, går det inte att komma undan med kortformat. Det är synd, för det hade förmodligen blivit betydligt roligare per sida i så fall.

Än värre blir det av att läsa den svenska översättningen. Det är antagligen inte så mycket Lena Karlins fel som det kan skyllas på själva bokens karaktär. Parodiserande ordlekar är en mardröm att få till ett på ett annat språk än det på vilket de skrevs och blir en extra huvudvärk, utöver alla de problem en översättning normalt brottas med. Om ni känner att ni absolut skall läsa den här boken, föreslår jag – om era engelskakunskaper ger er möjligheten, för att inte förstå skämten är ännu mer meningslöst än att läsa dem i en översättning där mycket gått förlorat – den engelska originaltiteln Bored of the Rings.

Det är svårt att bedöma humor. Vad som är roligt är ofta synnerligen individuellt och det den ene bara suckar åt tycker den andre är hysteriskt underhållande. Men vill man roas så finns det bra mycket bättre alternativ än Härsken på Ringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *