Heroes Die

9 september 2013

Författare: Stover, Matthew

Serie: Acts of Caine del 1

Hur kan man inte älska en bok med ett sådant namn?

Jämlikhet har dött i framtiden och de stora företagen styr världen med järnhand. Genom avancerad teknologi har man hittat en medeltida parallellvärld, Arkhana, full av magi, alver, dvärgar och gudar. Det finns bara en användning för en sådan upptäckt: underhållning. Skådespelare tränas till strid och skickas till Arkhana för döda folk för underhållning. Genom virtuella hjälmar och kameror i skådespelarnas ögon så upplever tittarna allt karaktären gör och tänker.

Och den störste av de alla är Caine. Eller Hari Michaelson som han heter i den här världen. Haris fru, Shanna, har lämnat honom på grund av all död och lidande han orsakat i Arkhana. Och hans pappa ligger inne på dårhuset för sinnessjuka ideer om en värld där all är jämlikar. Men Shanna försvinner utan förvarning och Hari vill hitta henne till varje pris innan hon dör offline. Även om måste trotsa de största tyrannerna i båda världarna.

Heroes Die är en otroligt underhållande bok. En blandning av den sortens sci-fi jag tycker om bäst och tidigt gritty fantasy. Den är väldigt våldsam och har en väldigt vuxen ton med bra tempo. Men Matthew Stover för även in tankar kring frihet, moral, och idealism vs cynism som gör den mer komplex än en vanlig sword and sorcery-bok. Det är den första boken som lyckats övertyga mig varför idealism är något värt att sträva efter, ironiskt med tanke på hur mörk och våldsam berättelsen är.

Caine är ingen hjälte. Han är en kallboldig cynisk psykopat som skulle förinta alla i världen för att hitta sin fru. Han inte den starkaste krigaren eller snabbaste, men han är den mest skoninglösa. Men han är alltid i konflikt med Hari som använder sin interligens snarare än sin styrka och det märks. Bara om de båda jobbar mot ett mål kan de åstakoma något. Han är bokens berättare i första person men vi får några kapitel med andra intressanta karaktärer.

Pallas (Shanna) Ril är minsann ingen dam i nöd. I slutet har hon nästan gudaliknande magiska krafter. Hon är lite av Caines motsats och det kanske var därför de gifte sig från början. Hon försöker hjälpa folk och göra skillnad. Varje kapitel har en bit av någon konversation eller bråk de haft genom åren som ger otroligt djup insikt i deras karaktärer och åsikter.

Och alla andra karaktärer är intressanta. Till och med skurkar som Mael´Koth är intressanta och ibland trevliga karaktärer med förståeliga motivationer. Arkhana är en välutvecklad värld som inte infodumpar oss (alltid uppskattat). Och prosan är enkel, men har ibland en slags blodig pervers poesi. Men framför allt har boken en skarp handling som rör sig i hög fart, full förräderi, politik och äventyr. Heroes Die är första boken i en serie men kan läsas som fristånde. En av de mest underskattade böckerna de senaste tjugo åren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *