Hipira

21 september 2006

Författare: Otomo, Katsuhiro

Serie: Fristående

Minns ni alla de där bilderböckerna man läste som barn? Jag önskar att jag kunde minnas Hipira… Nåja, jag kommer i alla fall att kunna minnas den från min tid som universitetsstudent. Jag blev måttligt förvånad när jag såg att regissören bakom den banbrytande animefilmen Akira skrivit storyn till en barnbok om vampyrer. Snacka om variation, liksom. Men det visade sig snabbt att herr Katsuhiro Otomo är en lika bra barnboksförfattare som han är animeregissör. En sak ska dock klargöras: Hipira har inte den klassiska japanska stilen.

”My name is Hipira. The truth is, I’m a vampire! Everybody had better be really afraid of me!” Innan man läser de orden så har man studerat en gullig liten krabat med en röd Tintintofs. Stor i orden, liten på jorden. Hipira är en väldigt nyfiken och äventyrslysten liten vampyrpojke, som bor i staden Salta. För att citera igen: ”It’s always nighttime here, and morning never comes, so it’s the kind of town kids dream about, if they’re the type who love to stay up late.” En dag syns ett par märkliga ljus från ett av stadens slott, och Hipira måste givetvis undersöka det. När han kommer ut därifrån har han en liten lysande boll, med svans och armar, efter sig. Det är Soul, och den och Hipira blir snabbt bästa vänner. Och tillsammans får man följa dem på ett par äventyr i Salta.

Storyn är dock bara halva boken. Illustratören är Shinji Kimura, som bland annat stått för bakgrunderna till en av världens bästa filmer: My Neighbor Totoro. Så, tro mig, det blir en fest för ögat. Boken är oerhört tunn, men man tar sig inte snabbt igenom den för det. Bilderna fångar en från första till sista sidan, och man bara måste stanna upp och studera varenda en. Det tog minuter att ta sig förbi andra uppslaget, där en magnifik bild av staden Salta finns. Boken är full av liv, bildigt talat. Man vill springa in i sidorna och leka med Hipira, eller krama om den sockersöta Soul, eller bara utforska världen där morgonen aldrig anländer. Det hela är jättegulligt och med så mycket charm att man nästan spricker.

Det här är en bok man borde missionera. Jag tror att barn skulle falla för Hipira med en gång. Det här är ett praktexempel på en underbar bilderbok för småttingarna. Men givetvis är det lika mycket en bok för de äldre, som har ett litet barn i sig. En bok för hela familjen, som det kanske skulle stå i en reklam. Läs och le!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *