How to Write Science Fiction and Fantasy

8 augusti 2008

Författare: Card, Orson Scott

Serie: Fristående

Orson Scott Card har skrivit över 40 romaner och en mängd noveller. I How to Write Science Fiction and Fantasy delar han med sig av erfarenheter, åsikter och tips som vänder sig till dem som skriver – just det – sf och fantasy. Förutom en del allmänna skrivråd, fokuserar Card på några områden av det skönlitterära skrivandet som man bara stöter på inom fantastiken (”speculative fiction” kallas det i boken), som påhittade världar, tidsresor, magi och annat.

How to Write Science Fiction and Fantasy håller sig på en rätt grundläggande nivå och mycket Card tipsar om känns ganska självklart. Har man läst andra böcker om skrivande eller diskuterat med andra som har koll eller själv reflekterat mycket över sitt eget skrivande och de böcker man läser så har man sannolikt redan fattat mycket av det som Card lär ut. Det innebär inte alls att How to … är dålig, men för mig som gärna läser om skrivande kommer den inte med mycket som jag inte redan har läst eller hört på annat håll. Just på grund av det hoppades jag att sf- och fantasy-vinkeln skulle komma med något nytt och spännande, men tyvärr är det ungefär samma sak med de mer fantastik-inriktade kapitlen. Cards resonemang är vettiga och bra, men ger inga ”aha”-upplevelser. Men även sådant har sin plats: det är bra att bli påmind ibland. En av de viktigaste sakerna Card framhåller, som är lätt att förstå men antagligen också lätt att glömma bort, är att man bör fundera över alla möjliga konsekvenser av de nya grejer man hittar på.

Förutom ovanstående berättar Card också lite om livet som författare och hur det funkar på den amerikanska sf-marknaden. Det är intressant, men inte till någon praktisk nytta för oss som skriver på svenska. Dessutom gäller säkerligen en hel del inte längre, eftersom boken gavs ut 1990.

How to Write Science Fiction and Fantasy har mycket bra att komma med och den är välskriven, lätt att förstå och ofta underhållande. Men den är nog bäst för de skrivande människor som ännu inte har funderat särskilt mycket skrivteoretiskt utan mest bara skrivit på. För en hyfsat erfaren författare, eller för en person som har läst eller diskuterat mycket kring skrivande, innehåller den väldigt lite som är nytt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *