I am Legend

30 juni 2009

Författare: Matheson, Richard

Serie: Fristående

Förtärd av ensamhet och sorg är Robert Neville den sista levande människan kvar på jorden. Runt honom finns inget annat än död, ödeläggelse och vampyrer. Varje dag är han ute i staden där han bor och dödar så många av dessa monster han hinner innan solen går ner. När det börjar skymma ser han till att vara tryggt tillbaka i sitt hus som han skyddat med bland annat vitlök och kors. Han hör vampyrerna skrika efter hans blod, men försöker stänga dem ute med hjälp av stora kvantiteter whiskey och klassisk musik. På dagarna en jägare, på nätterna en fånge i sitt eget hem – hur länge kommer han att klara av att leva på detta sätt, strandad i ett hav odjur som törstar efter hans blod?

Jag hade faktiskt väntat mig mer av I am Legend. Det är sannerligen en speciell vampyrhistoria, men att klämma ihop människans undergång, teorin om hur vampyrerna kom till och Robert Nevilles ensamma kamp som den sista levande människan på exakt 160 sidor är ganska dumt. Hade historien bara fått lite mer plats hade det hela kunna bli betydligt bättre.
Som det är nu så är historien helt okej, och riktigt spännande emellanåt, men når inte riktigt upp till det där stadium då man omöjligt kan lägga den ifrån sig. Richard Matheson skildrar Robert Nevilles känslor mycket bra och tydligt, och har definitivt en positiv inverkan på boken. Men allt som allt är det inget extraordinärt med I am Legend – det är en bra vampyrhistoria med den placerar sig långt ifrån toppen.

Betrakta betyget som 2,5.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *