I lagens namn

30 januari 2006

Författare: Pratchett, Terry

Serie: Skivvärlden del 8

De flesta av Terry Pratchetts böcker om Skivvärlden är i stort sett fristående, men följer olika teman och huvudpersoner. Några, däribland Magins färg och Det fantastiska ljuset (som jag tidigare har recenserat), handlar om trollkarlen Rensvind och hans något bekymmersamma liv. Trollkarlarna på Osynliga Universitetet i Ankh-Morpork figurerar i utkanten av flera böcker, men är huvudpersoner i några. Häxorna, med Mormor Vädervax i spetsen, är huvudpersoner i andra böcker. Och I lagens namn (Guards! Guards!) är den första boken där vi får stifta närmare bekantskap med Stadsvakten i Ankh-Morpork, ledda av den livströtte kapten Vimes.

Kapten Vimes är luttrad men dedicerad och försöker förtvivlat upprätthålla något som liknar disciplin i sin vaktstyrka, vilket inte är det lättaste med individer som den tämligen sävlige sergeant Kolon, furir Nobby (som är ett helt kapitel för sig) och den överentusiastiske nykomlingen Morot. När han dessutom ställs inför någonting som förvandlar folk till rykande kolhögar skulle förmodligen en del människor helt enkelt pensionera sig och resa till varmare trakter, men inte kapten Vimes. Han tar sig i kragen och beslutar sig för att ta reda på sanningen!

Jag gillar böckerna om Stadsvakten. Vimes hade platsat som halvdeprimerad, lätt alkoholiserad polis i vilken modern deckare som helst, Nobby är komplett vansinnig (på sitt sätt) och Morot är ännu en av Pratchetts underbara kliché-drifter. Eftersom jag dessutom är lätt besatt av drakar så bidrar det också till att jag gör tummen upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *