Imaro

12 juli 2013

Författare: Saunders, Charles R.

Serie: Imaro del 1

Man läser inte ofta om en afrikansk fantasyhjälte. Charles Saunders var frustrerad av porträtteringen av svarta karaktärer i fantasy genren. Han bestämde sig för att ändra på det genom att skapa sin egna värld Nyumbani, baserad på Afrikas rika och varierande kultur med sin egna hjälte.

“I go… but I leave a warrior behind.”

Så slutar prologen när Imaros mor Katisa blir förvisad från klanen efter att ha fött Imaro med en okänd man utanför klanen. Imaro blir tvungen att växa upp i en klan som mobbar och avskyr honom som oäkting. Han blir tvungen att kämpa hårt för att uppnå status och passa in. Något som inte är enkelt med tanke på att hans mor räddade klanen från en ondskefull magiker vars allierade söker hämnd.

Charles Saunders gör någonting annorlunda än Robert E. Howard eller Edgar Rice Burroughs pikaresksa pulp-äventyr. Imaros berättelse är en rak kronologi som berättar om hans utveckling och uppväxt. Han är lång ifrån övermänsklig. Imaro är en plågad själ som längtar efter att passa in trots att döden följer honom var han än går. De få vänner han har förråder han eller de överger honom. Saunders skyggar aldrig från att visa de onda konsekvenserna av sin hjälte handlande för de som möter honom.

Imaro har också ett mål i livet: att hitta magikerna och hämnas för vad deras handlingar gjort med hans liv. Men även hans vänner och fiender har alla egna mänskliga motovationer som får de att handla som de gör. Bara de omänskliga magikerna är den absoluta ondskan.

Världen Saunders målar upp är vacker, brutal och realistisk. Savannerna, djunglerna och ökenmarkerna målar Saunders upp med en enkel och vacker prosa. Och som med det bästa med sword and sorcery livar ett blodigt slag alltid upp. Imaro är ett bra ställe att starta på om man vill hitta innovativ fantasy som skrevs fyra decennier sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *