Imperiets dotter (hela serien)

29 maj 2006

Författare: Feist, Raymond E. & Wurts, Janny

Serie: Fristående

Imperiets dotter (Daughter of the Empire) är på svenska en serie om sex böcker — att jämföra med originalspråkets trilogi — som hänger ihop med den fantasy Raymond E. Feist har skrivit om världen Midkemia, fast den här gången på Kelewan och ur ett helt annat perspektiv.

I centrum står Mara, som när serien tar sin början är en mycket ung kvinna. Precis på väg att viga sitt liv åt ett tempel blir hon istället sitt adelshus härskarinna och ägnar en bit över tvåtusen sidor åt att överleva intrigerna från rivaliserande hus och stärka sin egen position. Genom serien påpekas det sedan med ökande frekvens hur stora problem detta måste innebära för henne som kvinna, som om författarna mer och mer insett att de höll på att skriva om en mansdominerad värld och ville ge henne ytterligare en kamp.

Jag har inte läst originalet, så jag har svårt att avgöra om det är Peter Lindforss fel att den svenska översättningen ser ut som den gör, eller om kombinationen Raymond E. Feist och Janny Wurst helt enkelt var en så förskräcklig idé redan från början. För det låter svulstigt. Tillgjort. Ihåligt. Dialogen står på styltor och det påpekas hela tiden hur tappra, beslutsamma, modiga och så vidare huvudpersonerna är. Det räcker inte med att besluta sig för att ge huvudpersonerna dessa egenskaper och sedan låta dem handla efter dem, utan det skall skrivas på läsarens näsa om och om och om igen så att ingen kan riskera att missta sig.

Det skulle vara felaktigt att säga att Imperiets dotter inte har någon som helst charm eller förlåtande drag, för det har den. Även om språket vanligtvis hindrar storslagna beskrivningar, personporträtt eller känsloyttringar från att tränga igenom så bryts muren någon gång när böckerna faktiskt lyckas ta sig fram. Likaså finns det enstaka idéer och beskrivningar som kan vara värda att lägga märke till. Men för att rädda serien som helhet räcker det inte: det här är böcker för dem som gillar det Raymond E. Feist har skrivit tidigare och vill ha en beskrivning av Kelewan och mer om samhället på andra sidan rämnan. Övriga kan förmodligen hitta någonting mer intressant att läsa utan större ansträngning.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *