In the Forests of the Night

10 februari 2011

Författare: Atwater-Rhodes, Amelia

Serie: Den of Shadows del 1

Risika är en trehundra år gammal vampyr som spenderar odödligheten i ensamhet. På dagarna sover hon i ett hus där grannarna är helt omedvetna om hennes närvaro, och på nätterna jagar hon efter blod bland New Yorks gator. För tre sekel sedan var Risika Rachel – en mänsklig flicka som levde ett stillsamt liv tillsammans med sina syskon och sin far. Men när hon mottog en svart ros from en ung man med lika svarta ögon, förseglade hennes öde. Ather, den svartögde ynglingens skapare, förvandlar Rachel till vampyr natten därpå.

Trots sin förändrade kropp är hennes sinne till en början fortfarande mänskligt och det gör henne svag. Aubrey, som gav henne rosen, är inte sen att håna henne för detta och det är början till ett ömsesidigt hat emellan dem. Trehundra år senare brinner hatet fortfarande lika starkt hos Risika, och när hon upptäcker Aubreys närvaro i New York är det bara rädslan som håller henne tillbaka.

Det största problemet med In the Forests of the Night är avsaknaden på egentlig handling. Ungefär vartannat kapitel handlar om Risikas nattliga liv i New York, och vartannat är tillbakablickar och minnen från hennes förvandling och utveckling som vampyr. Att läsa om Risika som nyfödd vampyr är bitvis ganska ointressant – det handlar till största delen om de samvetskval som hon lider av efter att ha druckit mänskligt blod, samt tjafs mellan henne och Aubrey. Nutidens Risika släcker visserligen sin törst efter blod utan dåligt samvete, men dessa kapitel handlar till största delen om hur hon driver omkring i staden. Hon jagar, besöker kanske en vampyrbar eller något liknande, går hem, sover, minns tillbaka. Det enda som håller boken igång är fejden mellan henne och Aubrey, men det är inte riktigt nog. Jag tycker inte att författarinnan riktigt lyckas med att skildra denna hatfyllda relation på ett bra sätt – för det mesta känns det snarare som ett uråldrigt syskongnabb, eller i alla fall ungefär lika allvarligt.

Boken är för kort. Om den hade utökats med några kapitel så hade den antagligen blivit bättre. Som det är nu får varken karaktärerna eller den knapphändiga handling som faktiskt finns speciellt mycket plats att utvecklas. Dessutom så tycker jag att den värld som berättelsen utspelar sig i verkar ganska intressant, men som läsare får man bara en mycket liten skymt av den. In the Forests of the Night lyckas inte riktigt engagera mig, och även om den känns lovande så blir det mesta ganska platt, tyvärr. Men dock lyckas den nå upp till en ganska svag trea i betyg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *