Innocent Mage

12 mars 2009

Författare: Miller, Karen

Serie: Kingmaker, Kingbreaker del 1

Innocent Mage är den första delen i Kingmaker, Kingbreaker-sviten av Karen Miller. Boken låter oss följa den unge och tämligen ambitiöse Asher i dennes strävan att finna lyckan. Han lämnar den trygga tillvaron i sin hemort och söker sig till landets huvudstad, i förhoppning om att hans rikedom väntar där. Vad han inte vet är att hans ankomst till staden har väntats på i århundraden.

Karen Miller lyckas, med sin enkla, dock briljanta stil ingjuta spänning och engagemang även i de mest triviala situationer. Handlingen är satt i en low-fantasy-värld, där varken alver eller drakar förekommer, vilket medför att man kommer betydligt närmare karaktärer och händelser, än vad man, troligen, skulle ha gjort i high-fantasy.

För att vara fantasy är denna bok förvånande vardaglig och saknar de flesta, om inte samtliga, klichéer som brukar karaktärisera fantasy-genren. Det klassiska och, dessvärre, uttjatade ”rädda-världen”-temat lyser med sin frånvaro och man får istället följa en personlig berättelse, som, trots dess alldagliga framtoning, känns episk och spännande.

Bokens karaktärer framställs på ett tydligt, men inte överdrivet sätt, och har precis det djup som krävs för att man ska glädjas åt deras triumfer, skratta åt deras klantigheter och gråta åt deras misslyckanden.

Även om boken är mycket bra, för att inte säga lysande, så saknar den fängslande historia som närmast tvingar läsaren att vända nästa blad, påbörja nästa kapitel och totalt glömma omgivningen, i sin förväntan på vad som komma skall. Även om detta inte är essentiellt, så är det något jag uppskattar och när det saknas, märks det ovanligt tydligt.

Som slutsats kan man konstatera att Innocent Mage är en frisk fläkt i en genre som är utsatt för alldeles för mycket klyschor och en mycket bra bok, trots dess avsaknad av beroendeframkallning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *