Kampen om Coramonde

17 januari 2005

Författare: Daley, Brian

Serie: Coramonde del 1

Detta är del ett av två i en mindre serie som handlar om riket Coramonde. Författaren Brian Daley är kanske mest känd som författare av böcker baserade på olika filmer och TV-serier (bl.a. Star Wars och Tron) men har här skapat en egen fiktiv värld, med egna ränker och intriger.

Till att börja med är detta en ren standardfantasy, med de sedvanliga inslagen av krigare och magiker, de onda och de goda, fabelväsen och så vidare. Men detta kommer snart att ändras. För att förgöra en drake vid namn Bofink öppnar en magiker en port till vår värld och frambesvärjer en pansarbil ledd av sergant Gil A. MacDonald. Och det är nu som det roliga börjar. Man kan önska en hel del när det gäller både dialog och miljöbeskrivning, men boken är bitvis hysteriskt rolig att läsa. Draken nedgörs, pansarbilen sänds tillbaka, men MacDonald tar sig tillbaka till Coramonde för att hjälpa den avsatte prins Sprättbock (som dessutom är gravt närsynt) tillbaka till makten.

Fylld av klichéer, ja. Men också en del udda inslag som inte följer den gängse normen. På det stora hela är det en trevlig stunds läsning för den som vill ha lite händelserik och fartfylld fantasy i en relativt trovärdig sekundärvärld.

Dessvärre drar den svenska översättningen ner betyget lite, den är bättre på originalspråk. Del två, The Starfarers of Coramonde, är inte översatt till svenska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *