King of Foxes

23 september 2005

Författare: Feist, Raymond E.

Serie: Conclave of Shadows del 2

Likgiltighet. Det var inte med ett par entusiastiska händer jag öppnade King of Foxes för första gången, inte heller var det med en alert hjärna eller med några pigga ögon jag läste första kapitlet, nej, allt jag kände var likgiltighet. Jag var apatisk, en känsla som min historielärare anser vara den farligaste i världen. Problemet är att det bara lyser av den från Raymond E. Feists böcker och det är svårt att undvika att inte påverkas. De får mig att tänka på när man sitter halvsovande i tevesoffan mitt i natten med en skål chips på bordet framför sig och tittar på actionfilmer. Jag tycker att de är underhållande men minns väldigt lite ifrån dem dagen efter.

Nej, riktigt så illa är det som tur var inte (jag överdriver), men ni förstår förhoppningsvis vad jag menar. Efter Talon of the Silver Hawk som räddas endast genom sina mycket bra sista hundra sidor anade jag att King of Foxes skulle vara jämbördig. Mina förhoppningar var ganska låga, men jag kände att jag var tvungen att läsa den med tanke på att Feist har, trots den väldigt negativa början på recensionen, skrivit en del riktigt bra böcker som är mycket underhållande dock aldrig bra rent språkligt. Men nog om det för tillfället, nu går vi över till handlingen:

Handlingen, ja. Talon har precis hämnats på några av de som förstörde hans hemby i början av Talon of the Silver Hawk, men den ytterst ansvarige, Kaspar, hertig av Olasko, är fortfarande fri och levande, och på order av skuggornas konklav (en hemlig organisation som strider för det goda) ska Talon infiltrera hertigen och när rätt tillfälle kommer hämnas. Talon, som är ansedd att vara den bästa svärdsmannen på en mycket lång tid, vill inte verka för villig att beträda Kaspars tjänst utan ska försöka hamna i en så obehaglig situation att något annat alternativ är omöjligt. Vid sin sida har Kaspar en mycket mäktig magiker vid namn Leso Varen som hela tiden viskar in i hertigens öra och är en av skuggornas konklavs största hot och farligaste fiender.

Nu vet ni grunden för handlingen och här kommer analysen. Boken börjar faktiskt riktigt bra. Handlingen är sådär lagom fartfylld, lagom spännande, och ganska så originell. Första halvan liknar Robin Hobbs Mördarens lärling, även om man tydligt märker att Feist inte alls är en lika bra författare som Hobb. Det finns också vissa likheter med Martins A song of Ice and Fire och då tänker jag främst på intrigerna. Det här kan bli bra, tänker jag, det här kan bli mycket bra! Men ack, ack, ack, det finns ett ordspråk som heter ”ropa inte hej förrän du kommit över bäcken” och ack, ack, ack, allt det goda har ett slut. I King of Foxes blir detta smärtsamt verkligt.

I regel brukar andra halvan av en bok vara bäst. Första halvan brukar vara lite seg och ibland tråkig medan andra halvan är fartfylld och oftast spännande. Det är precis tvärtom med den här boken. Efter ungefär hälften ändrar nämligen King of Foxes helt karaktär. Det originella får plötsligt ett tvärt slut och in kastas man till det förutsägbara och ordinära; man kan se slutet komma praktiskt taget direkt, och även om jag bad för att mina misstankar skulle vara felaktiga så visste jag hela tiden att de inte skulle vara det. Visserligen gör den här förändringen boken mer varierande men det är också det enda positiva jag kan se med den.

Jag läste att Raymond E. Feist egentligen skulle ha skrivit Conclave of Shadows och hans nästa serie, Darkwar saga, som en enda serie, men att han plötsligt bytte bokförlag och var tvungen att skriva klart den serie han höll på med för det gamla bokförlaget. Klipp, klipp, klipp, han delade en serie som från början var en i två delar. Rent hypotetiskt tror jag att Talon of the Silver Hawk och King of Foxes från början, när det inte skulle bli två serier utan en, var planerade att tillsammans bilda en bok. Det skulle för det första förklara böckernas ganska korta längd, och för det andra förklara varför Talon of the Silver Hawk slutar så tvärt medan King of Foxes slutar så avslutande (jag skulle tro att det var sista delen om det inte fanns en till). Visserligen är detta bara mina spekulationer och det kan hända att det visst var planerat att bli två böcker från början.

Och så språket! Ni som läst min recension av Talon of the Silver Hawk vet vad jag tycker om det och ni som inte har gjort det kan antingen göra det nu eller (om ni är för lata för det) läsa vidare för jag ska försöka fatta mig kort: språket är tråkigt och svårt att engagera sig i. För att citera mig själv (nu är det jag som är lat): ”När Talon är rädd skriver Raymond, istället för att med hans tankar beskriva rädslan, bara svart på vitt att han är rädd, och när han är glad skriver Raymond att han är glad istället för att låta mig uppleva glädjen tillsammans med honom.” Språket är den absolut största andledningen till den apati jag nämnde i början av recensionen, Feist skriver helt enkelt inte tillräckligt bra för att lyckas engagera mig nämnvärt och hans karaktärer liknar alla varandra.

Men tycker jag om Raymond E. Feist? Det är en bra fråga. Tycker jag om den författare som skriver lika tråkigt som filmerna med Åsa-Nisse är, som har karaktärer lika olika varandra som Eddings böcker och ungefär lika intressanta som budgetförhandlingar? Svaret är ja, av den enkla anledningen att hans böcker är underhållande och relativt lättlästa (i det här fallet är det positivt då faktumet att det väldigt sällan är segt och att tempot hålls högt nästan hela tiden gör att intresset, trots alla andra nackdelar författaren lider av, hela tiden finns där, ibland svagt, ibland starkare), vilka är precis samma anledningar jag har till att gilla till exempel Harry Potter och da Vinci-koden.

Så är King of Foxes alltså läsvärd? Ja, det tycker jag. Den är till exempel bättre än sin föregångare. Som det borde stå på baksidan av den: King of Foxes är inte tänkvärd, den är inte ett litterärt mästerverk, men den är Raymond E. Feist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *