King Rat

14 november 2005

Författare: Miéville, China

Serie: Fristående

Den unge brittiske författaren China Miévilles debutroman, King Rat, är en äventyrlig fantasyberättelse med de i urban fantasy så vanliga mytologiska inslagen. Miéville är i dag känd som en av förgrundsgestalterna i genren The New Weird (och författare till de prisbelönta romanerna Perdido Street Station, The Scar och Iron Council). Hans första roman är inget mästerverk, men den visar prov på viss talang, såväl språkligt som berättartekniskt sett, och låter läsarna ana vad som är att vänta. Miéville var redan i allra första början av sin karriär en lovande författare.

King Rat handlar om en ung Londonbo vid namn Saul Garamond. I romanens inledning hittas hans far död på gatan nedanför fönstret till sin lägenhet. Om han hoppat eller kastats ut är oklart. Hur som helst visar det sig snart att Saul själv inte kommer att gå fri från misstankar. Sauls far är död, och det tycks som om någon försöker sätta dit honom för mordet. En viss polisinspektör Crowley tar hand om fallet, och även om alla andra är övertygade om att Saul begått brottet, har Crowley en känsla av att någonting är väldigt fel.
Ingenting är vad det verkar, och inte ens Sauls egen identitet är säker när berättelsen rullar vidare i gastkramande fart, med blodigare mord och allt starkare krafter som blandar sig in i mysteriet. Sauls far visar sig vara en smärre bricka i ett mycket större spel vars utgång hänger på Saul, en ung man som kommer att tvivla mer än en gång på vem han verkligen är.

Miéville har skrivit en actionpackad fantasyroman med en del originella ingredienser som bryter mot klichéerna, men det känns väldigt uppenbart att det här är en författare som ännu inte har nått toppen av sin förmåga. En fågelunge som provar vingarna men inte vågar ge sig ut på den första riktiga flygturen ännu. Trots det är det här på sina ställen mycket bra. Visst blir storyn aningen förutsägbar, vilket minskar spänningen, men det är ändå en väl utvecklad intrig som flyter på bra utan att bli alltför invecklad. Karaktärerna känns inte mer än tämligen trovärdiga. De kan inte sägas vara tecknade med psyklogiskt skarpsinne, men en del ger stundom ett genuint intryck.
Något som irriterar mig är det politiska propagerandet, som inte riktigt hör hemma i den här sortens berättelse och som åtminstone kunde ha maskerats på ett snyggare sätt. Samt att romanen i alltför hög grad påminner mig om Gaimans Neverwhere. Likheterna är slående.

Sammanfattningsvis är King Rat en lättsmält fantasyroman i urban miljö, kanske mest passande för något yngre läsare, men som lovar mer inför framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *