Kingdoms of Light

24 juli 2004

Författare: Foster, Alan Dean

Serie: Fristående

Gandalf dör på andra sidan. Hoberna vaknar upp i Fylke utan att ens veta att Ringen existerar, fast nakna … och förvandlade till människor. Dessutom verkar färgerna ha gått och lagt sig.

Kingdoms of Light handlar om en mäktig magikers husdjur och den resa de måste göra för att få färgen att återvända till deras hemland, där allt nu är deprimerande grått, en resa genom de olika färgernas kungadömen.
En av de saker man nästan direkt lägger märke till är det högtravande språket, som är så stelt och överdrivet att det nästan – men bara nästan – blir komiskt. Författaren verkar ha suttit och letat i en ordbok för att hitta de mest avancerade ord som möjligtvis kunde passa in i sammanhanget. En annan är de mindre trovärdiga dialoger som följaktligen dyker upp, där omotiverade “thou”, “thee” och liknande hoppar upp här och där. Det, liksom det faktum att det hela tiden går så lätt – det finns alltid en hjälpande hand eller ett nytt mirakel redo så snart man stöter på minsta lilla svårighet – förtar en hel del av nöjet med att läsa boken, men långt ifrån hela. Sina brister till trots (språket, de ibland övertydliga personbeskrivningarna, “ondskan” som är mer löjlig än skrämmande) är det en bok skriven med värme och berättarglädje. Då och då skymtar en faktiskt lyckad humor fram, och det är en bok jag är glad att jag blev beordrad att läsa.

Kingdoms of Light får en, måhända en aning svag, trea.

Och kom ihåg: När du stirrar in i någonting blått, stirrar det även in i dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *