Klanfursten

4 mars 2005

Författare: Morwood, Peter

Serie: Book of Years del 1

Klanfursten av Peter Morwood är ytterligare en av de böcker som Target Games lät ge ut i sin originalpocketserie. Detta är del ett av fyra i serien Book of Years. De andra tre delarna är Demonfursten, Drakfursten och Krigsfurstens rike. Till denna svit av fyra böcker finns även en prequel bestående av Greylady och Widowmaker.

Detta är berättelsen om Aldric Talvalin, yngste sonen i ett furstehus på ön Alba. Av olika anledningar blir hans faders borg överfallen, och Aldric är den enda överlevande. Han flyr genom skogen för att gömma sig, och för att bli en “eijo”, en herrelös krigare utan heder. Under sin flykt kommer han i kontakt med Gemmel, en trollkarl som tar den unge Aldric i sitt beskydd. Gemmel tränar Aldric i den numera glömda konsten att hantera en “taiken”, det traditionella svärdet som Albas furstar använder. När Aldric är färdiglärd ger han sig ut för att återupprätta sin heder och få tillbaka sin faders fästning och ställning i det albiska samhället.

Vägen dit är lång, och mot honom står en necromantiker, en sedan 500 år död men återuppväckt trollkarl, diverse frambesvurna monster och… Albas kung. Saken blir inte bättre av att magi är förbjudet i Alba, och är man både en eijo och tränad av en trollkarl så har man det inte lätt.

Boken har ett högt tempo, och är bitvis riktigt spännande. Dessutom har den ett något oförutsägbart slut. Karaktärerna är levande, men miljön känns inte så exotisk, vilket drar ner betyget en del. Alba känns hela tiden som det gamla feodala Japan, och det Drusulska Kejsardömet, som man kan skymta i periferin i denna bok, känns som det gamla Kina. Trots all magi, och till och med en elddrake, så vill inte riktigt fantasy-känslan infinna sig hos mig. Det är synd, utan dessa direkta paralleller med vår egen värld hade detta kunnat bli en mycket bra fantasyserie. Men kan man bara bortse från detta, är det en bra bok som mycket väl tål att läsas två gånger. Och har man en vurm för fäktdueller, svärd och andra antika vapen, så är detta definitivt en bok som skall läsas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *