Kraken

10 maj 2011

Författare: Miéville, China

Serie: Fristående

Billy Harrow jobbar som intendent på The Natural History Museum i London. En dag när han guidar en grupp turister genom museet, upptäcker han att något väsentligt saknas: jättebläckfisken – ett av museet populäraste utställningsföremål – är spårlöst försvunnen, och befaras vara stulen. Denna händelse öppnar upp en helt ny värld för Billy, eller snarare en del av London som han aldrig sett och inte trodde existerade. En värld fylld av underlig magi och övernaturlig brottslighet. Och gudar. Billy får snart reda på att det finns en kult som hyllar den försvunna jättebläckfisken som sin gud. En gud som kan orsaka en apokalyps.

Det är sällan som jag påbörjar en bok av en författare jag inte tidigare läst med så höga förväntningar som jag hade när jag började läsa Kraken. China Miéville är en författare vars berättelser jag aldrig hört något direkt negativt om, och dessutom så handlar ju Kraken, som titeln utlovar, om en jättebläckfisk, sinistra kulter och ännu mer sinister magi. Kan det bli bättre?

Kraken lyckas till stor del leva upp till mina förväntningar. Den är välskriven, spännande, humoristisk, mörk och fylld med massor av fantasifulla saker som till exempel bokstavliga knuckleheads, en astral gris och en ängel vars kropp består av glas och benknotor, och mycket, mycket mer. Dessutom så har jag nog aldrig läst en bok som är lika oförutsägbar som den här. Jag gillar känslan av att i princip vad som helst kan hända i boken, att jag inte har en aning om vad om hur det kommer att sluta, vad som kommer att hända i nästa kapitel, på nästa sida. Man vet inte heller vad som kommer dyka upp härnäst – människoätande tegelstenar, kanske?

Det bästa med boken är just denna högst speciella version av London den utspelas i och alla de karaktärer och saker som finns där. Handlingen hamnar hela tiden lite i skymundan, och emellanåt så glöms den nästan bort. Trots det är det en bra handling – det händer mycket och den är full av twister och oväntade händelser. Jag tycker att boken blir ganska så rörig ganska snabbt, men trots det är det inte speciellt svårt att följa med i berättelsen. Det blir bara ganska mycket att hålla reda på. Rörigheten bidrar ju också till boken oförutsägbarhet, även om det blir aningen för rörigt ibland.

Som avslutning kan jag säga att Miéville är en författare jag tänker läsa mer av. Från flera håll har jag hört att Kraken är en av hans svagare romaner, och om en svag Miéville-roman ser ut så här så måste ju resten vara asbra. Svag eller inte, så tycker jag att Kraken är en riktigt bra bok som bjuder på en hejdundrande färd i de övernaturliga delarna av London. Det finns hur många böcker som helst som utspelar sig i ett alternativt London, men det finns få som är ens i närheten av den här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *