Kupoler av eld

13 december 2002

Författare: Eddings, David

Serie: Sagan om Tamuli del 1

För första gången på nästan 9 månader öppnar jag en Eddings-bok. Med ens insåg jag hur mycket jag saknat den mycket speciella stämningen som jag har kommit att tycka om.

6 år har gått sedan guden Azash dräptes. Spjuthöks bedrift har spridits långt utanför Eosiens länder, så långt som till kejsardömet Tamuli. Det blir Spjuthök uppmärksammad på då ett tamuliskt sändebud kommer till Cimmura för att träffa honom.
Spjuthök får höra att Tamulis framtid som kejsardöme är hotat. Märkliga saker händer i det fjärran riket. Legendariska hjältar återuppstår och uppmanar bönderna och trälarna till uppror – och ovanpå det har man även sett fruktansvärda sagomonster som t ex vampyrer och varulvar. Tamulerna är övertygade om att spjuthök är den ende som kan rädda kejsardömet från undergång.
Spjuthök inser att de märkliga händelser som hänt i Eosien och Tamulis kris inte kan vara ett sammanträffande. Tillsammans med drottning Ehlana och ett mindre tåg av kyrkoriddare ger sig Spjuthök av mot Tamuli för att få bukt på problemet. På den långa färden blir han medveten om att hans motstånd är större och mäktigare än de någonsin vågat tro.

Det här är en sann Eddings-bok! Det raska tempot kombinerat med sköna repliker och underbara karaktärer är unikt. Själva historien är kanske ingen höjdare, men jag har verkligen saknat Eddings karaktärer. I ett skede i boken vill inte Kalten ta av sig sina stridstövlar för att han har ett hål på strumpan. Han höjer då näven och varnar för slagsmål om någon skrattar. Det lär jag inte glömma i första taget! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *