Längtans rike

5 maj 2009

Författare: Bray, Libba

Serie: Ögat Över Månskäran del 3

Gemma Doyle har nu hela Rikenas trollkraft i sin hand. Hon kan göra vad hon vill – för henne finns inga gränser. Men hon kan inte längre ta sig in till Rikena hur mycket hon än försöker. Hon fruktar att Rikena har stängt sig för henne efter de illdåd hon nödvändigtvis gjort sig skyldig till. Men Gemma kan inte ge upp kampen, trots att det finns många som mer än gärna skulle vilja befria henne från trollkraften. Hon måste finna Alla Själars Träd för att skydda Rikena från Vinterrikets avgrundsskum. Samtidigt är hennes far mycket svag, en av hennes bästa väninnor är föralltid förlorad till Rikena och Kartik, som har en speciell plats i Gemmas hjärta, har ännu inte dykt upp, trots sitt löfte. Gemma vet vad hon måste göra för att börja ordna upp det hela, men är ännu inte redo att betala priset.

Bakom den leende fasaden och den, av korsett, ihopträngda midjan är Gemma Doyle en eldig själ som vägrar att finna sig i de viktorianska idealen och societetsreglerna. Hon kämpar inte bara emot Vinterrikets varelser utan också mot de mallar som hennes familj och omgivning försöker pressa in henne i.

Längtans rike är en mörk berättelse under en tunn ridå av perfektion där ingenting får vara avvikande eller fel. Vid första anblicken är boken mycket vacker, men ju djupare man går desto mer illavarslande och vilseledande blir skönheten. Förtroenden krossas, starka band bryts och överallt finns Gemma med sin förödande kraft och sina veliga önskningar.

Utan tvekan den bästa boken i serien och också den mest omfattande med sina nästan åttahundra sidor. Trots denna tjocklek gick boken mycket lätt att läsa – språket är väldigt flytande utan att kännas enkelt eller tråkigt. Romanen är en salig blandning av en ung flickas liv och en värld fylld av lika mycket ondska som godhet. Man vet aldrig vem man kan lita på och alla överraskar ständigt. Libba Bray har lyckats med att fullfärdiga en fantastisk avslutning på sin trilogi om Gemma Doyle och detta är en serie jag varmt rekommenderar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *