Låt den rätte komma in

31 december 2008

Författare: Lindqvist, John Ajvide

Serie: Fristående

Det tog sin lilla tid, men så lagom till filmen så lyckades jag ändå läsa John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in.

Jag visste inte egentligen vad jag skulle förvänta mig, då boken har fått över lag lysande kritik, den begreppsförvirring som råder och det faktum att boken i sig verkar vara rätt svår att placera i ett fack.

Själv skulle jag nog mest kalla det någon form av socialrealism med övernaturliga inslag. Jag kan förstå om folk tycker boken var läskig på sina ställen, men stämningen hade på något sätt svårt att infinna sig för mig. Socialrealism är kanske skräck nog för mig, för jag upplevde aldrig boken som speciellt skrämmande, eller snarare jag tyckte det var de socialrealistiska element som var de mest skrämmande i boken. Jag finner det betydligt mer skrämmande vad människor kan göra mot varandra än vad övernaturliga väsen någonsin kan åstadkomma.

Jag läser en hel del nutida vampyrlitteratur, och det känns inte riktigt som om Låt den rätte komma in hör hemma i samma genre. Låt den rätte komma in är i första hand en otroligt bra bok om ensamhet och vänskap, och dessa punkter är så otroligt starka att allting annat nästan bleknar bort. Det faktum att en av parterna är en vampyr känns nästan ovidkommande. På sätt och vis är detta rätt skönt, då det på ett utmärkt sätt illustrerar det faktum att just fantastik lämpar sig otroligt bra för att utforska en rad olika ämnen.

Jag tyckte tyvärr inte riktigt att boken höll hela vägen. Den började otroligt bra, men i den sista tredjedelen kändes det inte riktigt som om han visste vart han ville ta vägen med historien. Slutet var dock riktigt bra, och i viss mån oväntat, då det avvek lite från bokens annars så väl intrampade stig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *