Living Dead in Dallas

4 mars 2010

Författare: Harris, Charlaine

Serie: Sookie Stackhouse del 2

Sookie Stackhouse är ganska nöjd med tillvaron. Förhållandet med vampyren Bill fungerar bättre än väntat och innevånarna i den lilla staden Bon Temps har så smått börjat acceptera deras relation. Hon har dessutom blivit allt bättre på att kontrollera sin telepatiska förmåga, mycket tack vare Bill. Men deras tillvaro är trots allt komplicerad och när övervampyren Eric hyr ut Sookie till en vampyr i Dallas har de inget annat val än att åka. Och naturligtvis hinner planet inte mer än landa förrän problemen börjar hopa sig, och Sookie får veta mer om den övernaturliga världen än hon någonsin önskat sig.

I sin andra bok om den telepatiska servitrisen Sookie utvidgar Charlaine Harris sitt övernaturliga universum. Nu handlar det inte längre enbart om vampyrer, också hamnskiftarna spelar en avgörande roll, och i skogarna kring Bon Temps stryker en mäktig gudomlig varelse omkring. Berättelsen känns till en början väldigt spretig när flera bihandlingar löper parallellt, men allt visar sig så småningom ha ett sammanhang, även om upplösningen verkar en aning långsökt. Living Dead in Dallas är också betydligt råare och våldsammare än Dead Until Dark, och det är inte enbart vampyrerna som står för blodspillan, medan kärleksrelationen mellan Sookie och Bill ligger mer i bakgrunden. Språket är enkelt och lättläst, också på engelska, och Harris är en fena på att skriva underhållande dialoger som får mig att skratta högt flera gånger. Att en del av bokens kärleksscener är i klyschigaste laget drar ner betyget en aning (att Bill Compton är född på 1800-talet märks ibland bara alltför tydligt), men också de har ett visst underhållningsvärde om man gillar sånt. Jag förlåter också att vampyrkaraktärerna är lite over the top ibland, det verkar rimligt att några sekler av odödlighet har den effekten.

Det här är förstås inte någon revolutionerande litteratur, men jag tror inte heller att det är Harris avsikt. Däremot är det en riktigt bra underhållningsroman med ett högt tempo och en bra blandning mellan spänning, kärlek och mysterier. Det är helt enkelt förbaskat roligt att läsa om Sookie Stackhouse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *