Lud-in-the-Mist

17 april 2006

Författare: Mirrlees, Hope

Serie: Fristående

Hope Mirrlees Lud-in-the-Mist är en fantasyklassiker som i förhållande till hur mycket den faktiskt har påverkat genren är förhållandevis okänd. Det är synd, för det är en förbaskat bra
bok — välskriven, fantasieggande och originell. Den publicerades för första gången 1926 och var sedan länge ur tryck, innan den 1970 återpublicerades av Ballantine Fantasy.

Bokens huvudperson är Nathaniel Chanticleer, borgmästare i staden Lud-in-the-Mist (eller bara Lud), som är det lilla landet Dorimares huvudstad. Nathaniel lever ett bekvämt liv i ett kanske inte fullt lika bekvämt äktenskap, är en rätt godtrogen typ och sysslar egentligen inte med någonting viktigt alls — sannolikt perfekta egenskaper för att bli hjälten i en bok som Lud-in-the-Mist. Boken är lika fylld av det absurda som av det magiska: Dorimare gränsar mot Älvalandet och närheten är en stor del av landets historia, men enligt lagen som de styrande handelsmännen så kämpar för att upprätthålla så existerar det magiska över huvud taget inte.

Det är svårt att sätta fingret på Lud-in-the-Mist: det är en bok som ändrar karaktär många gånger från början till slut. Den börjar lättsinnigt och humoristiskt och går sedan igenom en rad olika faser. Ändå är den alltid lika underhållande och engagerande. Mirrlees har en vacker men ändå smidig prosa som gör romanen till en ren njutning att läsa bara av den anledningen. Lägg sedan till den underliggande humorn, värmen och fantasin.

Lud-in-the-Mist är en fantastisk bok, en sådan som påminner en om hur bra fantasygenren faktiskt kan vara. Har man något som helst intresse av fantasygenrens historia bör man läsa Lud-in-the-Mist. Vill man bara läsa en riktigt bra bok bör man läsa Lud-in-the-Mist.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *