M Is for Magic

2 november 2010

Författare: Gaiman, Neil

Serie: Fristående

M Is for Magic är en novellsamling för ungdomar bestående av tio noveller och en dikt med vitt skilda teman och handling. Novell nummer ett heter The Case of the Four and Twenty Blackbirds, en detektivhistoria inspirerad av barnvisan Sing a Song of Sixpence. Den är lite smått löjlig – till att börja med verkar privatdetektiven inte har någon koll alls och är på hel fel spår, för att sedan i slutet plötsligt ha räknat ut alltihop. Men trots det är den ganska bra och lite rolig.

Därefter följer en rad surreala och knäppa berättelser om bland annat ett troll som äter människors liv, en gammal dam som köper Den Heliga Graal i en second hand-butik för trettio pence och en ond leksak. Allihop är relativt underhållande och går väldigt snabbt att läsa, men det mesta är rätt och slätt… knäppt, och sedan inte så mycket mer. Det finns små ljusglimtar i alla berättelserna – med undantag för How to Talk to Girls at Parties, kanske.

Det är bara den sista novellen samt den avslutande dikten som jag tycker riktigt om. The Witch’s Headstone är ett kapitel från Gaimans roman The Graveyard Book. Det är novellsamlingens längsta och mest intressanta novell. Den är söt, lite rolig och väldigt bra.
Dikten som sedan följer heter Instructions och förklarar hur man ska bete sig om man råkar förvilla sig in i en saga. Dessa två, tillsammans med den första novellen och författarens introduktion, är det bästa av den här samlingen. Resten klarar man sig utan att ha läst, även om det kanske inte direkt är dåligt, det mesta av det.

Novellsamlingen innehåller:
The Case of the Four and Twenty Blackbirds
Troll Bridge
Don’t Ask Jack
How to Sell the Ponti Bridge
October in the Chair
Chivalry
The Price
How to Talk to Girls at Parties
Sunbird
The Witch’s Headstone
Instructions

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *