Magins skepp

13 december 2002

Författare: Hobb, Robin

Serie: Handelsmännen och de magiska skeppen del 1

Hobbs första serie, Fjärrskådarna, blev en av mina absoluta favoriter då jag läste den för en evighet sedan. Och det verkar som om denna serie också kommer bli det.

Boken kretsar hela tiden runt ett sk Själskepp. Själskepp är dyrbara skepp som endast välbärgade handelsfamiljer klarar av att äga. Det som gör dessa skepp speciella är att de är byggda i häxträ, vilket i sin tur gör dem magiska. Varför är då magiska skepp så eftertraktade?
Jo, det är för att de ‘vaknar’ efter att tre generationer kaptener har avslutat sitt liv på dem. Skeppet får en själ, och det ger dess besättning otaliga fördelar. Det förliser aldrig, överlever alla stormar, hindrar att olyckor sker på däck och seglar alltid ifrån analkande piratskepp. Kort och gott, vi pratar om det perfekta skeppet!
Vivacia är ett Själskepp som inväntar sitt uppvaknade. Kaptenen Ephron Vestrit ligger på sin dödsbädd. Vad som förkrånglar det hela är att Ephrons ersättare inte blivit utsedd. Hans dotter Althea älskade skeppet över allt annat, men hennes svåger Kyle vägrar ge vika. Kyle lyckas erövra skeppet, och hans nya rutiner bryter långsamt men säkert ner Vivacias välmående. Som om inte det vore nog sparkas Althea ut från sitt arv och blir mycket olycklig. Och Kyles son Wintrow, som går i lära till präst, kallas hem och tvingas ta Altheas plats på skeppet. Allt blir en enda röra, och lidande, ilska och sorg bryter långsamt men säkert ner den trygga värld Ephron Vestrit kämpade i hela sitt liv för att skapa.

Vad skall man säga? Efter två sidor visste jag varför jag haft Hobb som favorit det senaste året. Boken innehöll scener där gåshuden kittlade frenetiskt på ens armar. Hobbs sätt att skapa svaga ‘good guys’ och starka ‘bad guys’ gör att boken vänder åt de ondas fördelar hela tiden. Torg, Kyles lismande andrahand, är en av de värsta människor jag mött i litteratur. Killen får en att andas lite tyngre och lyckas tända en gnista vrede varenda gång han gör eller säger något. Wintrow får inget gott överhuvudtaget, och man tycker allt är så orättvist.
Ändå känns det som om detta kunde ha hänt i verkligheten. Onda människor skulle kunna utnyttja de svagare på liknande sätt som i denna bok. Därför är det ingen överdriven tragedi utan bara en återspegling på hur det kan vara.
För fan, Hobb får behålla sin tron. Hon är bäst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *