Mantor

21 november 2005

Författare: Bjällerstedt Mickos, Karolina

Serie: Till Esperani del 1

Omständigheterna tvingar den unge adelsmannen Mantor att fly sitt hem och sina vänner. Han hamnar i Pyros, en livlig stad full av teatrar och gudar, där han snart får arbete som flöjtist på en teater. Han flydde undan kriget, men i Pyros får han snart nya problem – ett mystiskt dödsfall, en demonisk teaterregissör (som originellt nog är ung, vacker och kvinna) och religiös fanatism. Och vilka är egentligen Fritänkarna?

Mantor är berättaren i boken, och hans språk är rakt, enkelt och tydligt. Därmed inte sagt att berättelsen är enkel. Det finns mycket eftertanke i bakgrunden, och Karolina Bjällerstedt Mickos har en hel del hon vill säga, det märks. Intrigen är av mysterietyp – det är flera gåtor som måste lösas för att Mantor ska förstå vad som egentligen är på gång. Flera färgstarka karaktärer finns, i synnerhet då den begåvade men socialt hopplösa Araes, motorn och hjärnan i teatern Fågelgården. Mantor själv framstår dock som lite blek, vilket är lite förvånande med tanke på att vi här har en konstnärlig, känslosam och egentligen ganska beslutsam person. Kanske är det perspektivet som gör det, för man får som läsare en känsla av att Mantor är ganska osäker på sig själv.

Det var ett tag sedan jag läste den här boken, men när jag nu sitter och bläddrar i den inser jag att den gjorde ett djupare intryck på mig än jag först trodde. Jag inser att ”sympatisk roman” är ett återkommande uttryck i flera av mina recensioner, men det är faktiskt precis så jag vill beskriva Mantor. En stark trea är mitt betyg – snudd på fyra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *